Zmanjšano število nerešenih zadev v sodstvu

Sodstvo je tudi v letu 2013 nadaljevalo uspešne trende iz zadnjih let. Tako je glede na leto 2012 za 10 odstotkov zmanjšalo število nerešenih zadev, za 12,7 odstotka so se zmanjšali tudi sodni zaostanki, je na novinarski konferenci povedal predsednik Vrhovnega sodišča RS Branko Masleša. Se pa ni spremenil povprečni pričakovani čas rešitve zadeve.

Sodišča so po besedah Masleše lani rešila več zadev (1,065 milijona), kot so jih prejela (1,035 milijona), posledično se zmanjšuje tudi število nerešenih zadev. Zmanjšali so se tudi sodni zaostanki - pri pomembnejših zadevah celo za 19,3 odstotka - medtem ko je povprečni pričakovani čas rešitve zadeve ostal nespremenjen, in znaša 3,6 meseca. Se je pa skrajšal povprečni pričakovani čas rešitve pomembnejših zadev, in sicer z 7,6 na 7,2 meseca.

Masleša ocenjuje, da jim bo cilje, zapisane v zavezi z vlado, uspelo doseči, a opozarja, da vse ni odvisno od njih. Pri tem izpostavlja zlasti pomanjkanje sredstev in dotok zadev, ki niso načrtovane. Po besedah generalnega sekretarja vrhovnega sodišča Janka Marinka imajo od sodišč trenutno največje težave delovna sodišča, in sicer tudi na račun spreminjanja plačnega sistema, ki lahko s seboj potegne množico tožb. Gledano po področjih pa je največ težav pri izvršilnih postopkih. "To je daleč najbolj problematično področje, ki ga še ne obvladujemo," je dejal. Razlog za to po njegovih besedah tiči v samem izvršilnem postopku, ki strankam daje številne možnosti za zavlačevanje. Zato Marinko opozarja, da je na tem področju potrebna temeljita prenova zakonodaje.

Deli novico:

Drago |  12 .02. 2014 ob  10: 49
Dragi Masleša, sedaj pa se sprašujem? Če vam je v enem letu zrasla produktivnost za 10%, kaj ste počeli vsa ta leta. Torej! Javna kritika je glavno gonilo produktivnosti v sodstvu. Državljani smo zadeli glavico žebljička, ki je gonilo za boljše delovanje sodstva.
Ta izjava je enako kot strel v sredi čela beguncu v teku čez slovensko italijansko mejo. No coments.
upornik |  11 .02. 2014 ob  22: 09
Sprema se da tepisuje a nema ko, da mu pomogne.
Pika |  11 .02. 2014 ob  22: 02
Aha....sodijo, tudi kdaj obsodijo. Sam kaj, ko pol delijo vikend pakete in ne poberejo pokradeno. Me par mene, da se je zmanjšalo nerešeno število zadev na račun malega človeka. To pa zna biti.
lažov |  11 .02. 2014 ob  19: 06
nekem mojem znancu sodijo že osmo leto tako,da je že sam pozabil kaj je predmet postopka.
niko |  11 .02. 2014 ob  18: 53
od samega poštenja se mu svetijo oči-mogoče pa serje.....