ZMAGA ZA EKIPO PORTOROŠKE TURISTICE: Ustvarili so vas, privlačno za življenje, delo in podjetništvo

Koper

Konec oktobra je potekal hekaton Hack Startup Village 2022, organiziran s strani litvanskega središča digitalnih inovacij AgriFood Lithuania in pod pokroviteljstvom Evropske Komisije. Udeležila se ga je tudi ekipa Fakultete za turistične študije Turistice Univerze na Primorskem, in sicer v okviru Študentskega studia za trajnostni razvoj destinacij in inovativnosti v turizmu "UP FTŠ Stoudio Turistica", ki se je na vikend izzivu veselila zmage. 

Ekipo so sestavljali štirje aktivni člani UP FTŠ Stoudia Turistice: mentor Tadej Rogelja ter študenti Jaka Godejša, Rudi Medved in Anna Marie Strmecki. Spopadli so se z izzivom: Let's create an attractive village to live in, kjer so iskali inovativne rešitve, kako ustvariti privlačno vas za življenje, delo in podjetno udejstvovanje. 

Za ekipo je bil to zelo intenziven, a hkrati izjemno uspešen vikend. Z idejo o "Living Learning Lab", s katero bi v vaseh fizično povezovali digitalne nomade, študente in lokalne ponudnike, so pometli s konkurenco in zmagali. Ekipa je s svojim petminutnim "pitchem" in odgovori na zastavljena vprašanja žirijo prepričala in si tako zagotovila denarno nagrado v višini 2.000 evrov in povabilo za predstavitev svoje ideje na enega vodilnih Evropskih forumov, Startup Village Forum, ki ga organizira Evropska komisija.

Rogelja, mentor ekipe in predavatelj na portoroški Turistici, je povedal, da "so izzivi vezani na iskanje inovativnih rešitev/konceptov razvoja (nemalokrat zapostavljenega) podeželja in opolnomočenja tamkajšnjih deležnikov v današnji dobi zelo pomembni in se zelo veseli udeležbe na Startup Village Forumu, kjer računajo, da bodo že predstavili plan realizacije prototipne verzije zmagovalne ideje".

Osrednji cilj hekatona Hack Startup Village je iskanje potenciala podeželskih območij, kjer se spopadajo z depopulacijo, pomanjkanjem infrastrukture, begom možganov, nekonkurenčnim gospodarstvom, omejenim dostopom do storitev, itd. Koncept Startup Village predlaga nov, drugačen pristop. In tak pristop je pokazala tudi mlada ekipa Turistice in dokazala, da ima lahko tudi podeželje velik razvojni potencial.