ZMAGA SE NASMIHA BIDNU, A NIČ NI ŠE ODLOČENO: Na ulicah medtem izbruhnili protesti (VIDEO)

Svet

Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo zvečer svojim podpornikom po elektronski pošti razglasil zmago v Pensilvaniji, tako kot je v sredo zgodaj zjutraj razglasil ponovno osvojitev Bele hiše. A ni še nič dokončno odločeno, čeprav malce bolje kaže demokratu Josephu Bidnu, ki ima po projekcijah medijev do 264 potrjenih elektorskih glasov.

Joe Biden

Število osvojenih elektorskih glasov se razlikuje glede na to, kdo šteje. Televizija Fox News in tiskovna agencija AP ter medij Politico so Bidnu poleg ostalih prisodili že zmago v Arizoni, kjer pa ostaja nepreštetih še nekaj sto tisoč glasov. Televiziji NBC in ABC arizonskih elektorjev še nista dodali k Bidnovemu seštevku. Več glede tega naj bi bilo znanega danes.

Konservativna spletna stran RealClear Politics Bidnu poleg Arizone ni prištela niti Wisconsina. Trump ima v vseh primerih osvojenih 214 elektorjev, za zmago pa jih je potrebnih 270.

Bidnu v primeru, da obvelja najbolj optimistična napoved agencije AP, za osvojitev predsedniškega stolčka potrebuje le še zmago v Nevadi, kjer je do sinoči vodil z minimalno prednostjo. Nevada naj bi izid objavila danes popoldne po srednjeevropskem času.

Donald Trump

Glasovnice preštevajo še v Pensilvaniji, Severni Karolini in Georgii, kjer je Trumpova prednost v sredo zvečer iz ure v uro kopnela, a je vprašanje, ali bo Biden v kateri od njih dobil dovolj glasov za zmago.

Biden je svojim podpornikom sporočil, da je jasno, da je na poti do 270 elektorjev in verjame v zmago, ki pa je v nasprotju s Trumpom ne bo razglasil, dokler ne bodo preštete vse glasovnice. Trump je razglasil zmago, ko je bilo treba prešteti še 33 milijonov glasovnic.

V Severni Karolini je ob preštetih 94 odstotkih glasovnic Trumpova prednost 77.000 glasov, v Georgii pa 23.000. V slednji je preštetih že 98 odstotkov vseh glasovnic, vendar pa še čakajo zadnje glasovnice iz okrožij, kjer se je Biden odrezal precej bolje od Trumpa, zlasti na območju Atlante, navaja AP.

V Severni Karolini je treba prešteti še 116.000 glasovnic, ki so bile oddane po pošti, počakati pa bo treba še tiste, ki bodo morda še prišle. V skladu s pravili te zvezne države so namreč veljavne vse glasovnice po pošti, ki so bile žigosane do 3. novembra, štejejo pa jih lahko do 12. novembra. Glede na dosedanje rezultate glasovnic po pošti so bile te močno v prid Bidna, še navaja AP.

"Dobili smo Wisconsin s prednostjo 20.000 glasov, Michigan z več kot 70.000 glasovi, imam dober občutek glede Pensilvanije, uspelo pa nam je odvzeti Arizono in 2. okrožje Nebraske," je sporočil Biden.

Demokrat je zadovoljen, da je dobil več kot 71 milijonov glasov volivcev ali okrog tri milijone več od Trumpa. Glasovnice sicer še preštevajo.

Trump je sicer vložil tožbe za zaustavitev štetja glasovnic v Georgii, v Wisconsinu zahteva ponovno preštevanje, v Pensilvaniji zahteva konec štetja glasovnic, v Nevadi in Arizoni zahteva štetje naprej ter napoveduje izzive v primeru neugodnih izidov.

POGOVOR Z DIABETOLOGINJO JANO KOMEL IZ ZD KOPER: "Vitamin D dokazano zmanjša pojavnost akutnih okužb dihal"

Smo sredi drugega vala koronavirusa, njegove posledice bomo čutili še dolgo. Ali držijo trditve, da lahko okužbo preprečimo tako, da okrepimo svoj imunski sistem? Nas ta res ščiti pred koronavirusom? Ker je koronavirus (SARS CoV2) zelo nalezljiv virus, se z njim lahko okužimo kljub dobremu imunskemu sistemu.

Biden je na novinarski konferenci zagotovil, da bo predsednik vseh Američanov, tudi tistih, ki niso volili zanj. "Ne bo ne rdečih ne modrih držav. Bodo le Združene države," je zagotovil Biden. Turmpa ni bilo na spregled, je pa poslal v Pensilvanijo svojega sina Erica in odvetnika Rudyja Giulianija. Trumpovi odvetniki bodo skušali ustaviti preštevanje glasovnic.

Po Ameriki so medtem v sredo potekali protesti

V New Yorku in drugje so demokrati zahtevali, naj se prešteje vsak volilni listič, Trumpovi privrženci pa so v Pensilvaniji, Michiganu in Wisconsinu zahtevali zaustavitev štetja.

V Arizoni so Trumpovi volivci vložili tožbo za razveljavitev ali ponovne volitve, ker naj bi jim na voliščih dali kemične svinčnike s takim črnilom, da jih stroji za preštevanje glasovnic niso zaznali. Te naj bi delili le republikanskim volivcem v doslej republikanski državi.

Protesti so sprva potekali mirno, ponekod so se kasneje sprevrgli v nasiljeV Portlandu v zvezni državi Oregon je posredovala nacionalna garda, potem ko je na protestih proti Trumpu, na katerih so pozivali k upoštevanju vseh oddanih volilnih lističev, izbruhnilo nasilje.

Po navedbah očividcev je skupina protestnikov razbijala izložbe v središču mesta. Policija je sporočila, da so izbruhnili izgredi, v katerih protestniki med drugim s steklenicami obmetavajo policiste. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so aretirali najmanj deset ljudi.

V Minneapolisu je medtem policija aretirala več Bidnovih podpornikov, potem ko jih je okoli 200 blokiralo glavno ulico. O podobnih protestih poročajo tudi iz New Yorka, Philadelphije in Chicaga.

V Detroitu so se Trumpovi privrženci zbrali pred centrom, kjer preštevajo glasovnice. Tolkli so po oknih in zahtevali ustavitev štetja glasovnic.

O manjšem protestu proti nadaljevanju štetja glasov poročajo tudi iz Phoenixa v zvezni državi Arizona. Ameriška televizija CNN poroča, da se je pred tamkajšnjim centrom za preštevanje glasovnic zbralo več deset oboroženih Trumpovih podpornikov, med njimi nekateri z avtomatskim orožjem. Kljub njihovim pozivom štetja glasovnic v okrožju Maricopa niso ustavili.

Več ameriških medijev, med njimi tiskovna agencija AP, je Bidna že v sredo razglasilo za zmagovalca volitev v Arizoni, čeprav tam preštevanje glasovnic še poteka. Doslej so v državi, ki zmagovalcu prinese enajst elektorskih glasov, prešteli 86 odstotkov volilnih lističev, Biden pa pred Trumpom vodi s 50,7 odstotka glasov proti 47,9 odstotka.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  06 .11. 2020 ob  07: 51
"Drek"njegovi podporniki pa so solidarnostno nasilno protestirali v ljubljani
Drek |  05 .11. 2020 ob  12: 18
Jansa je ze skocil na avion in je v prvi vrsti med protestniki!