Zloraba javnega zdravstva za zasebno korist

Kronika

V Društvu Integriteta - Transparency International Slovenia opozarjajo na vedno bolj pogosto zlorabo javnega zdravstva za zasebno korist. Zdravstveni sistem je tarča močnih interesnih skupin, ki preprečujejo strukturne spremembe in vplivajo na procese odločanja na škodo bolnikov, so zapisali v sporočilu za javnost.

Odstop ministra za zdravje Tomaža Gantarja po mnenju društva kaže na neurejenost sistema in nemoč za doseganje večje transparentnosti. Zato mora vlada zagotoviti takojšnje sistemske spremembe, ker se razmere poslabšujejo, so prepričani v društvu.

Močni zasebni interesi obvladujejo slovensko zdravstvo

Ocenjujejo, da je prisotnost močnih zasebnih interesov, ki obvladujejo slovensko zdravstvo razvidna že dlje časa, vendar je volja odgovornih za zamejevanje vplivov in zagotavljanje transparentne porabe denarja po mnenju društva še vedno šibka.

Ministri nimajo moči, da bi spremenili ustaljene prakse

Razočarani so nad aktivnostmi, ki jo vlade, pristojni in politika že leta namenjajo ureditvi zdravstva v Sloveniji. Pojav "ujetosti države" je v tem primeru po besedah generalnega sekretarja društva Vida Dorie še kako viden, saj ministri očitno nimajo nikakršne moči, da bi spremenili ustaljene prakse, kar velja tudi za zdravstvo.

Rezultati raziskave potrjujejo: Vpliv interesnih skupin v Sloveniji je zelo velik

Društvo Integriteta je že skozi raziskavo nacionalni sistem integritete ugotovilo, da je vpliv interesnih skupin v Sloveniji zelo velik, kar se negativno odraža s prepletanjem zasebnega in javnega pri dodeljevanju poslov, nedovoljenemu lobiranju in neustreznemu sistemu nadzora nad porabo javnega denarja.

"Samo pomislimo na vse afere in prakse netransparentne porabe javnega denarja, za katere nihče kazensko ali politično ne odgovarja. Anomalije in visoka korupcijska tveganja uničujejo državo ter zmanjšujejo kvaliteto zdravstvenih storitev državljanom in državljankam RS," dodaja Doria.

Gantar je odstopno izjavo premierki Bratuškovi posredoval v ponedeljek, kot razlog za svojo odločitev pa je navedel nezmožnost izpeljati nujne spremembe zdravstvenega sistema, saj da ni rešitve, ki bi zadovoljila vse.