ZLORABA DOBRODELNOSTI: 19-letnica lagala o raku in pridobila več kot 37 tisočakov (FOTO, VIDEO)

Svet

V ZDA se je nedavno razkrila pretresljiva zgodba o 19-letni Madison Russo, ki je bila obtožena prevare na platformah TikTok in GoFundMe. Russova je lagala o boju z rakom trebušne slinavke in tumorjem v velikosti nogometne žoge. Svojo lažno bitko je dokumentirala na omenjenih platformah in zbrala 37.000 dolarjev s strani več kot 439 donatorjev.

Russova je oktobra lani za North Scott Press izjavila, da ne more priti do operacije zaradi 11-odstotne možnosti preživetja in le nekaj let življenja. Številni ljudje so ji pomagali po svojih najboljših močeh, vendar se je izkazalo, da 19-letnici nikoli niso postavili diagnoze raka ali tumorja v nobeni zdravstveni ustanovi. Slednje je privedlo do njene aretacije, in sicer 23. januarja.

Kaznivo dejanje, ki ga je storila Russova, se v Iowi kaznuje z zaporom do 10 let. Po navedbah policije se je pretvarjala, da ima več vrst bolezni, vključno z rakom trebušne slinavke, akutno limfoblastno levkemijo in "tumorjem v velikosti nogometne žoge, ki se je ovil okoli njene hrbtenice".

@drugstore_cowgirl why would someone do this? living a lie this big must be awful. #maddierusso #fake #fyp #fakecancer ♬ original sound - Beautiful Disaster

Russova je o svojih izmišljenih zdravstvenih težavah govorila tudi na univerzi Saint Ambrose, kjer je bila študentka. Pri zbiranju sredstev za svoje lažne težave naj bi ji pomagale tudi nekatere dobrodelne organizacije, kar kaže na to, kako težko je prepoznati zlonamerno ravnanje, ki je namenjeno goljufanju ljudi in pridobivanju denarja.

To ni prvi primer goljufije na platformi GoFundMe. Pred kratkim so se pojavili tudi drugi primeri ljudi, ki so lagali o svojih boleznih, da bi dobili denar od dobrosrčnih donatorjev. Zato strokovnjaki opozarjajo, da je treba biti previden pri doniranju denarja na takšne platforme in preveriti pristnost zgodbe, preden se odločite za donacijo

@truecrimecam Madison Russo apparently faked a cancer diagnosis to scam thousands of dollars from donors. #scammer #truecrime #cancersucks #teammaddie #maddierusso #greenscreen ♬ Suspense, horror, piano and music box - takaya

Zgodbo lahko vzamete kot opozorilo, kako znajo lažne novice in informacije, ki se širijo po spletu, povzročiti škodo mnogim ljudem. V tem primeru je lažna zgodba o raku trebušne slinavke in tumorju v velikosti nogometne žoge prizadela na stotine ljudi, ki so želeli pomagati. Zato je pomembno, da ljudje vedno preverijo verodostojnost informacij in se ne pustijo zavesti lažnim zgodbam.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
bubobubo |  20 .03. 2023 ob  11: 52
naj samo upa, da jo res ne doleti kaj takega ....karma deluje