V Strunjanu se je danes začel 17. Praznik kakijev, organizatorji pa do nedelje pričakujejo okoli 15 tisoč obiskovalcev. Z letošnjo letino so pridelovalci zadovoljni, nam je povedal Franco Giassi. Sadeži so zaradi suše nekoliko manjši, a "vrhunske kvalitete".
ZLATO JABOLKO IZ STRUNJANA: Zakaj je umeden kaki najboljši?
Piran
V strunjanski dolini, ki velja za slovensko 'prestolnico' kakija, letno pridelajo med 150 in 200 ton kakija, prevladuje pa sorta tipo. Gre za vrsto, katere sadeži so užitni umedeni, trdi so namreč trpkega okusa zaradi tanina. Kot je dodal Giassi, pridelovalec in predsednik tamkajšnjega turističnega združenja, ki praznik kakijev pripravlja, obstajajo tudi tako imenovane trdoužitne sorte, ki pa "niso tako slastne".
Med njimi je denimo sorta rojo brillante, ki jo v Strunjanu gojijo v manjšem obsegu, a raje počakajo, da se sadeži umedijo. V trgovinah boste to vrsto našli pod oznako kaki vanilija, večinoma prihajajo iz drugih držav pridelovalk, a kot pojasnjuje naš sogovornik, sorta vanilija ne obstaja. Ime se je prijelo za trdoužitne sorte, ki jih pridelovalci večinoma tretirajo s CO2. "Zanimivo je tudi poimenovanje 'kaki perssimon', saj je perssimon le angleško ime za kaki. Torej ljudje kupijo kaki kaki."
Franco Giassi
Sicer je lahko trdoužiten tudi kaki sorte tipo, a le če nastane iz oplojenega cveta. Kmetje take sadeže prepoznajo po majhnem znaku na dnu, "a letos jih je malo".
In kako lahko doma pospešite proces medenja kakijev. "Shranite jih z jabolki in v enem tednu boste imeli slastne zlate sadeže," s preprostim nasvetom zaključi Giassi.