ZLATI ZNAK ZBORNICE ZDRAVSTVENE NEGE V ROKE IZOLANU: Igor Crnić že 25 let rešuje življenja

Izola

Zlati znak, najvišje priznanje Zbornice zdravstvene nege, je letos prejel Izolan Igor Crnić. 45-letni vodja Reševalne službe slovenske Istre si je priznanje prislužil z bogato strokovno in vsebinsko zgodovino. 

Igor Crnić

Zlati znak je najvišje priznanje Zbornice zdravstvene nege za področje zdravstvene in babiške nege, ki se podeljuje medicinskim sestram in zdravstvenim tehnikom za uspešno poklicno in strokovno delo. Eden izmed letošnjih dobitnikov, letno se podeli največ deset zlatih znakov, je Igor Crnić, ki je v Zdravstvenem domu (ZD) Izola zaposlen že 25 let. Vodja Reševalne službe slovenske Istre je postal leta 2010, trenutno je odgovoren za enoto s 49 zaposlenimi z delokrogom na petih deloviščih.

Tudi letos se je izkazal kot vodja zdravstvenega varovanja Istrskega maratona.

Njegova poklicna pot je od začetka, od leta 1993, vezana na poklic reševalca in službo nujne medicinske pomoči (NMP). Skozi poklic reševalca, ki ga je nadgradil z aktivnim sodelovanjem v stroki, raziskovanjem in objavami člankov, sodelovanjem pri izobraževanjih in organizaciji strokovnih srečanj doma in v tujini, je v 25-letni karieri dokazal pripadnost poklicu in stroki.

Obsežna bibliografija, večji del katere zastopajo objave v tujini, vsekakor dokazuje njegov trud in predanost. Kot vodja Reševalne službe slovenske Istre je sodeloval pri vseh projektih, usmerjenih v razvoj enote in organizacije sistema NMP na slovenski Obali – aktivno je sodeloval denimo pri pripravi vseh podlag in pri postavitvi usmeritev za združevanje službe NMP obalnih občin v enovit sistem, ki ga poznamo kot centralno urgentno službo, ki se od leta 2011 izvaja pod okriljem Splošne bolnišnice Izola. Prav tako ne gre prezreti njegove vključenosti v delovanje Sekcije reševalcev v zdravstvu ter sodelovanja pri pripravi strategije ministrstva za zdravje za razvoj NMP do leta 2020 in vzpostavitvi dispečerske službe zdravstva v Republiki Sloveniji.

Na podelitvi priznanja v Cankarjevem domu.

Poglavitna področja Crnićevega dela in raziskovanja so predvsem problematika pristopa poškodovanemu otroku, trajno usposabljanje in profesionalni razvoj reševalcev, timsko in interdisciplinarno delo v nujni medicinski pomoči in odnosi v kolektivu, zdravstveno varovanje na javnih manifestacijah, športnih in drugih dogodkih ter znanstveno raziskovalno delo na področju zdravstvene nege v nujni medicinski pomoči.

Predlog za podelitev priznanja Igorju Crniću so podali zaposleni v ZD Izola, ki so ob tem priznali, da je na trenutke izredno zahteven vodja, a je ravno zato vplival na razvoj dela, organizacijo znotraj enote in številne druge spremembe v korist tako enote kot službe nasploh. "Spoznali smo ga kot našega osebnega trenerja," so zapisali v predlogu za podelitev priznanja, ki ga je podprlo tudi Strokovno društvo med. sester, zdr. tehnikov in babic Koper.

Zlati znak

Zbornica zdravstvene nege je v Izolanu prepoznala pravega kandidata za prejetje zlatega znaka, ob mednarodnem dnevu medicinskih sester in babic so mu ga minuli petek podelili v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Deli novico: