ZLATI RED ZA ZASLUGE FEDRIGI IN KAISERJU: Za poglabljanje odnosov z Italijo in Avstrijo (FOTO)

Slovenija

Predsednik republike Borut Pahor je danes na slovesnosti v predsedniški palači z zlatim redom za zasluge odlikoval predsednika Furlanije-Julijske krajine Massimiliana Fedrigo in deželnega glavarja avstrijske Koroške Petra Kaiserja. Odlikovanji sta med drugim prejela za prispevke k poglabljanju sodelovanja med Slovenijo in Italijo oz. Avstrijo.

Fedriga je zlati red za zasluge prejel za prispevek k poglabljanju slovensko-italijanskega sodelovanja in za podporo slovenski manjšini v Italiji z vrnitvijo Narodnega doma v Trstu ter pri izvedbi slovesnosti na Bazovici in v Gorici ter Novi Gorici.

"V okviru pristojnosti je storil vse potrebno, da so bili postopki za vrnitev Narodnega doma v Trstu izpeljani korektno in pravočasno. Za odločitvijo, da mora biti Narodni dom vrnjen slovenski manjšini, je stal trdno in neomajno," piše v utemeljitvi urada predsednika republike.

Vrnitev poslopja Narodnega doma so Slovenci dočakali leta 2020, ob stoti obletnici fašističnega požiga. V Trstu so takrat 13. julija v navzočnosti predsednikov Slovenije in Italije, Boruta Pahorja in Sergia Mattarelle podpisali dokument o prenosu lastništva te zgradbe v roke slovenske manjšine. Pred tem sta predsednika položila venca k spominskemu obeležju na bazoviški fojbi, zatem pa še k spomeniku bazoviškim junakom.

Fedriga se je Pahorju zahvalil za odlikovanje in tudi za konstruktivne odnose med FJK oz. Italijo in Slovenijo v minulih letih. "Predsednik Pahor je naredil revolucijo v prijateljskih odnosih med slovenijo in Italijo," je poudaril. Spomnil je na skupni obisk z Mattarello v Trstu in vrnitev Narodnega doma. Evropa v težkem času, ki ga preživlja zaradi vojne v Ukrajini, energetske krize in draginje lahko najde odgovor le, če bodo EU in njene članice delovale v duhu predsednika Pahorja, je še poudaril na slovesnosti.

Kaiserju pa je Pahor odlikovanje podelil za prispevek k poglabljanju sodelovanja med Slovenijo in Avstrijo in za podporo uveljavljanju pravic slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem ter pri izvedbi slovesnosti ob 100. obletnici koroškega plebiscita. Te sta se udeležila tako Pahor kot avstrijski predsednik Van der Bellen, ki se je takrat v slovenščini koroškim Slovencem opravičil za krivice in zamude pri uresničitvi njihovih ustavnih pravic.

Kaiser je danes na slovesnosti izrazil zadovoljstvo, da prejema odlikovanje "iz rok prijatelja in osebe, ki jo visoko ceni". Pahor je po njegovih besedah v sodelovanju z drugimi slovenskimi politiki prispeval k vzpostavitvi nove, dobre in zaupanja polne podlage za sodelovanje med Slovenijo in Avstrijo, v kontekstu EU in tudi z avstrijsko Koroško.

Dodal je, da se zaveda, da lahko še marsikaj izboljšamo in je prepričan, da bodo tudi prihodnje generacije spoznale, da je sodelovanje boljše kot delati drug proti drugemu, da se je bolje učiti iz zgodovine kot negirati določena dejstva in da nas bo to združilo in popeljalo v skupno prihodnost.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  15 .11. 2022 ob  21: 44
POSEBNO AVSTRIJCU KI NAS DRKA NA MEJI ŽE ČEZ VSE ZAKONSKE SCHENGENSKE ROKE/NORME !? DEJ BARBIKA SPELJI SE ŽE ENKRAT !