ŽLAHTNI OKUS MEDITERANA: Park pred Hotelom Kempinski bo ta konec tedna gostil malvazije

Piran

Že 23. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana bo letos potekal na odprtem, z več kot 130 malvazijami se bodo obiskovalke in obiskovalci družili ta petek v parku Hotela Kempinski Portorož. Zaradi ukrepov proti širjenju bolezni covid-19 je število ljudi omejeno, na festival pa se je treba predhodno prijaviti.

Tudi letošnje posebno leto ni ustavilo Društva vinogradnikov slovenske Istre, ki bo osrednji dogodek tokratnega festivala Malvazija, žlahtni okus Mediterana izpeljalo v prestižnem okolju parka pred Hotelom Kempinski Portorož. Svečano odprtje s Štefico Stipančević Steffy in Gregorjem Ravnikom ter podelitvijo priznanj vinogradnikom, ki so sodelovali na ocenjevanju Sommelier Slovenije 2021, bo v petek, 2. julija, ob 17. uri v parku Hotela Kempinski Portorož, degustacije 130 malvazij pa se bodo začele ob 18. uri.

Zaradi veljavnih ukrepov proti širjenju bolezni covid-19 bo število ljudi v parku omejeno, zainteresirani se morajo prijaviti na elektronski naslov festival.malvazija@gmail.com. Vstopnina na festival tudi letos znaša 20 evrov, poleg degustacije pa obiskovalke in obiskovalci prejmejo vinski kozarec.

Dan kasneje, v soboto, 3. julija, bo na plaži Meduza sklepno dejanje letošnjega festivala, izurjeni chefi hotelov Lifeclass bodo namreč brbončice razvajali na večerji na pomolu. Kulinarični sprehod bodo zaokrožili štirje vinarji, ki bodo poskrbeli za izjemno vinsko spremljavo, in sicer Vinakoper, Vina Steras, Bordon in Vinska klet Robi & Dorjano Korenika. Večerja, na katero se je bilo treba predhodno prijaviti, je že razprodana.

Letošnji festival sestavljen iz štirih prireditev

"Naš festival je bil lani eden od zadnjih, ki so goste še pozdravili v živo, letos, ko se prireditve in dogodki s spleta počasi znova selijo na prosto in v dvorane, je festival posvečen malvaziji eden prvih, ko se bodo obiskovalke in obiskovalci lahko znova v živo pozdravili z vinogradniki," je pred festivalom povedala predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič in dodala, da vinogradnice in vinogradniki navdušeno in ponosno pomagajo k vnovičnemu zagonu družabnega življenja:

"Vsi si želimo, da bi se naše življenje čim prej vrnilo v stare tirnice, obenem nam je minulo leto z vsemi omejitvami in zapiranjem države pokazalo, da nam lahko uspe le tako, da stopimo skupaj in se povezani borimo za svoj obstanek."

S to mislijo sta Društvo vinogradnikov slovenske Istre in LAS Istre še pred samim festivalom organizirala okroglo mizo z naslovom S povezovanjem do učinkovite promocije vin slovenske Istre. Direktor kleti Vinakoper Borut Fakin, vinar Aleks Simčič, predsednik društva Vinistra Nikola Benvenuti, predsednik LAS Istre Andrej Medved, novinar Primorskih novic in poznavalec vin Sašo Dravinec so iskali rešitve, kako učinkovito povezati vinogradnice in vinogradnike slovenske Istre, da bi učinkovito zastopali svojo regijo.

Že marca so na ocenjevanju malvazij izbrali zmagovalce v petih kategorijah, zmagovalka med svežimi malvazijami je malvazija Vinarije Fiore, v kategoriji penin je slavila Vinska klet Markežič iz Sv. Antona, v kategoriji zrelih malvazij je bila najboljša malvazija Capris iz vinske kleti Vinakoper, med maceriranimi malvazijami je slavila Vinska klet Markežič sv. Anton, v kategoriji malvazij s preostankom sladkorja pa je bila zmagovalka malvazija iz kleti Vinakoper.

Deli novico: