ZJUTRAJ BURIN, POPOLDNE MAESTRAL: Podatke o vetru, temperaturi in vlagi zdaj pošiljata tudi boji Zora in Zarja

Ankaran

Pred kratkim so oceanografski boji, Zoro pri Debelem Rtiču in Zarjo "sredi" Tržaškega zaliva, nadgradili s senzorji za meritve vetra, temperature in vlage. V Sloveniji lahko stanje morja in vremena nad morjem sedaj spremljamo na treh oceanografskih bojah  – Vidi, Zori in Zarji. "Meteorološke meritve na bojah dajejo zanesljivejše podatke o smeri vetra nad morjem, saj meritve niso popačene zaradi morebitnih bližnjih objektov," ob tem pravijo na Agenciji RS za okolje.

Kot so sporočili z ARSA, smo v torek tako lahko opazili tipičen poletni vzorec temperatur in vetra ob morju. Temperatura zraka nad morjem se tekom dneva ni bistveno spremenila, medtem ko se je zaledje Slovenske Istre segrelo tudi za več kot 10 stopinj Celzija.

Zjutraj je zato pihal burin, saj se je hladnejši zrak s kopnega stekal nad morje. Popoldne pa je zaradi višjih temperatur nad kopnim začel pihati maestral z morja proti obali. Smeri vetra niso popolnoma usklajene, saj ima na smer gibanja zraka velik vpliv tudi oblika reliefa v zaledju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  01 .07. 2022 ob  18: 57
-1
@Pesceserra Ki pa bodo bojoti in ne boje.
Pesceserra |  01 .07. 2022 ob  14: 15
Gre za čisto diskriminacijo......zahtevamo še boje Jure , Frenk in Huso.