ŽIVLJENJE UKRAJINSKIH PREBEŽNIKOV NA OBALI: "Tukaj smo kot doma, a srce in misli so še vedno v Ukrajini" (VIDEO)

Ankaran

Na Debelem rtiču je trenutno nastanjenih približno 90 prebežnikov iz Ukrajine, med njimi je 38 otrok. Ankaransko osnovno šlo jih obiskuje 25, dva sta vključena v vrtec. Lokalno okolje jih je lepo sprejelo, vključujejo se v različne aktivnosti in se učijo slovenskega jezika, radi pa predstavijo tudi svojo kulturo. Jezik jim posebnih preglavic ne pozvroča, saj je ukrajinščina precej podobna slovenščini, zato osnove hitro osvojijo. Mnogi izmed njih so v poletnih mesecih izmeli sezonsko delo v gostinstvu in turizmu, nekateri še vedno delajo.

Čeprav se pri nas dobro počutijo, pa so s srcem in mislimi še vedno v svoji domovini. "Tukaj smo kot doma, ampak dom je dom", pove Julija, ki je v Slovenijo prišla pred desetimi meseci. Domotožje je bilo še toliko hujše v decembru, ki je prebudil spomine na praznovanja v domovini, s tem pa tudi močna čustva, ki so mnogim med njimi povzročila precejšnjo stisko

Na vprašanje, kako gledajo na prihodnost, so se odzvali različno; če si nekateri želijo ostati v Sloveniji, pa drugi razmišljajo in upajo, da se bodo lahko vrnili v svojo državo. Daleč od oči v tem primeru ni daleč od srca. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  21 .01. 2023 ob  13: 18
Ce ne bi imeli zadrogirane marionete za predsednika, bi bilo drugace.