ŽIDAN V TRSTU: Spremenili bi italijansko volilno zakonodajo

Trst

Predsednik državnega zbora Dejan Židan je bil včeraj na obisku v Trstu, kjer se je srečal s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Italiji ter vodilnimi politiki Furlanije - Julijske krajine (FJK) - predsednikom deželnega sveta Pierom Maurom Zaninom, predsednikom deželne vlade Massimilianom Fedrigo in tržaškim županom Robertom Dipiazzom.

Kot je po pogovorih v izjavi za STA dejal Židan, so bili današnji pogovori zelo proaktivni in pozitivni ter del poglobljenih pogovorov Slovenije z Italijo in FJK. Prihodnje srečanje na ravni DZ in deželnega sveta FJK bo jeseni letos v Ljubljani.

Na pogovorih s predstavniki slovenske manjšine v Italiji je bila glavna tema sprememba italijanske volilne zakonodaje. Predstavniki slovenske narodne skupnosti v Italiji so izpostavili pozitivno vzdušje in naklonjenost do manjšine, ki trenutno vlada v FJK. Zavzemajo se za to, da bi morala slovenska manjšina v Italiji tako na deželni kot zvezi ravni sama neposredno izbirati svoje poslance in senatorje, po vzoru italijanske manjšine v Slovenije pri volitvah v DZ.

Italijanska stran pa je slovenski delegaciji na pogovorih v deželnem svetu predstavila idejo, da bi DZ in državni svet FJK podpisala protokol o ustanovitvi skupine, v kateri bi bili poslanci DZ in svetniki dežele FJK, ki bi proučevali zakonodajne predloge obeh strani z različnih področij, kot so npr. varovanje okolje, regionalni razvoj, zaščita in zdravja tako na državni kot deželni ravni. Židan je tovrstno idejo podprl. V ospredju včerajšnjih pogovorov v Trstu je bila tudi prihodnost Evropske unije.

"Vsi mi čutimo, da je EU za nas izjemno pomembna (...) in da v tem trenutku razvoj na teh področjih ni takšen, kot bi si želeli. Smo nekoliko zaskrbljeni in se hkrati zavedamo, da bomo za EU morali narediti več," je še dejal predsednik DZ.

Židana sta na obisku v Trstu spremljala predsednica skupine prijateljstva z Italijo v DZ Meira Hot in poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža. Delegacija DZ je imela na današnjem programu tudi obisk uredništva Primorskega dnevnika ter Srednjeevropskega inštituta za zgodovino in kulturo Josip Pangerc.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Stric iz ozadja |  25 .01. 2019 ob  08: 31
Erazem: Danes sva na isti valovni dolžini. Spet se strinjam.
Erazem |  25 .01. 2019 ob  08: 24
Kaj ko bi najprej volilno zakonodajo spremenili pri nas? Saj res! Potem bi bili izvoljeni povsem drugi ljudje.