Zgornja Vipavska dolina letos v znamenju spomina na Matijo Vertovca

Vipavska dolina

Letos mineva 230 let od rojstva Matije Vertovca, duhovnika in pisca strokovnih besedil, ki je bil rojen 28. januarja 1784 v zaselku Jakulini blizu Šmarij na Vipavskem. Zato bodo letos pripravili številne prireditve, ki se bodo zvrstile od danes do tradicionalnega pohoda po Vertovčevih poteh 16. novembra.

Le malo je tako veličastnih, pa vendar tako prezrtih zgodovinskih osebnosti, kot je lik Matije Vertovca. Duhovnik in strokovni pisec bi najverjetneje ostal zapisan pozabi, če ga ne bi pred 20. leti širši javnosti obudil bibliofil Stanislav Bačar, so v povabilu na današnjo uvodno prireditev, ki bo v njegovi rojstni hiši, zapisali organizatorji.

foto: Facebook

S pomočjo znanja več tujih jezikov je Vertovec črpal iz svetovne strokovne literature, ki jo je z zanimanjem prevajal in nadgrajeval z lastnimi dognanji. Njegove študije so segale na področja zgodovine, zemljepisa, kemije, fizike, astronomije, predvsem pa kmetijstva s poudarkom na vinogradništvu in kletarstvu. Na vseh teh področjih je zapustil strokovne knjige, največ pa jih je namenil kmetom, tako se najpogosteje omenjata Vinoreja za Slovence in Kmetijska kemija. Pripisujejo mu tudi zasluge, da je Franceta Prešerna spodbudil k pisanju Zdravljice s svojim hvalospevom Vinske terte hvala.

Obeleževanje Vertovčevega rojstva, obenem pa je letos tudi 170-letnica izhajanja Vinoreje za Slovence v Kmetijskih in rokodelskih novicah, so pripravila tri domača društva, ki so povezana z njegovim delom. Pridružile so se jim še druge organizacije ter občini Ajdovščina in Vipava. Med prireditvami bo 1. februarja tudi tradicionalni pohod Z Vertovcem v rojstni kraj slovenske himne.

Deli novico: