ZGODOVINSKI KORAK NAPREJ: Tajska postala prva država v jugovzhodni Aziji, ki bo legalizirala istospolne poroke

Svet

Tajska bo postala prva država v jugovzhodni Aziji, ki bo legalizirala istospolne poroke, potem ko je tajski senat v torek odobril zakon o enakosti zakonskih zvez, kar podporniki označujejo kot "monumentalni korak naprej za pravice LGBTQ+ skupnosti." Senat je zakon po končnem branju izglasoval z veliko večino, saj je za zakon glasovalo 130 senatorjev, proti pa so bili le štirje člani. Zakon mora še potrditi kralj, preden lahko enakost zakonskih zvez postane resničnost na Tajskem, vendar se ta postopek šteje za formalnost. Zakon bo začel veljati 120 dni po objavi v kraljevem uradnem listu. Rezultat glasovanja pomeni, da bo Tajska postala šele tretja država v Aziji, ki bo dovoljevala enakost zakonskih zvez, potem ko sta istospolne poroke legalizirala Tajvan leta 2019 in Nepal leta 2023.

"Ta zakon predstavlja monumentalni korak naprej za pravice LGBTQ+ skupnosti na Tajskem," je za CNN povedal Panyaphon Phiphatkhunarnon, ustanovitelj organizacije Love Foundation – nevladne organizacije, ki se zavzema za enakopravnost LGBTQ+ skupnosti na Tajskem. "Potencialni učinek tega zakona je ogromen. Ne bo spremenil le življenja številnih parov, temveč bo tudi prispeval k bolj pravični in enakopravni družbi za vse." Zakon daje LGBTQ+ parom enake pravice in priznanje kot heteroseksualnim parom, vključno s pravicami, povezanimi z dedovanjem, posvojitvijo in odločanjem o zdravstveni oskrbi. "Poleg pravnih posledic bo sprejetje tega zakona poslalo močno sporočilo o sprejemanju in vključenosti," je dejal Panyaphon. "Navdihnilo bo mlajšo generacijo, da se odkrito izrazi in živi avtentično življenje, pokazalo bo Tajsko kot napredno in vključujočo državo – kar bo pritegnilo turiste in podjetja ... in bo spodbujalo kulturne spremembe, kjer se bodo posamezniki LGBTQ+ počutili sprejete in podprte."

Prebivalca Bangkoka Pokpong Jitjaiyai in Watit Benjamonkolchai načrtujeta poroko takoj, ko bo zakon sprejet. "Ko sem bil mlad, so ljudje govorili, da ljudje, kot smo mi, ne moremo imeti družine, ne moremo imeti otrok, zato je bila poroka nemogoča," je Pokpong povedal za CNN. "Pred več kot 10 leti nismo mogli živeti skupaj, kot živimo zdaj. Nismo mogli biti svoji pravi jaz, kot je to mogoče zdaj ... in zdaj lahko svobodno rečem, da sem gej." Pokpong je dejal, da upa, da bo zakon o enakosti zakonskih zvez sprožil "domino efekt" v drugih državah. "Želim, da ljudje po vsem svetu vidijo, kaj je ljubezen. Ljubezen je ljubezen," je dejal. Zakon o enakosti zakonskih zvez so podprle vse večje stranke, kar označuje pomemben korak pri utrjevanju ugleda države kot ene najbolj prijaznih do gejev, lezbijk in transspolnih oseb v regiji.

Prejšnji poskusi legalizacije enakosti zakonskih zvez v zadnjem desetletju so se ustavili. Leta 2020 je ustavno sodišče razsodilo, da je trenutni tajski zakon, ki določa zakonsko zvezo med moškim in žensko, ustaven. Nekatere glavne politične stranke, ki so sodelovale na lanskih volitvah, so obljubile, da bodo v okviru svoje kampanje potiskale enakost zakonskih zvez, vključno s progresivno stranko Move Forward Party, ki je osvojila največ sedežev. Kljub temu stranki, ki je imela veliko podporo mladih, ni uspelo oblikovati vlade, ko so se nekdanji nasprotniki združili, da bi jo izločili iz oblasti. Prihodnost stranke in njenega priljubljenega nekdanjega voditelja Pita Limjaroenrat ostajata negotovi, saj se soočata s številnimi pregoni.

Tajski premier Srettha Thavisin iz stranke Pheu Thai je prav tako obljubil, da bo zakon o enakosti zakonskih zvez prinesel v parlament. Srettha, oblečen v mavrično majico, se je udeležil praznovanj meseca ponosa v Bangkoku v začetku junija in se pridružil množični paradi skozi prestolnico. "To je osnovna pravica, da si izberemo, koga ljubimo," je dejal v objavi na X 1. junija. Srettha je želel prikazati Tajsko kot prijazno destinacijo za LGBTQ+ osebe, vključno z izražanjem podpore kandidaturi za gostovanje Svetovnega ponosa leta 2030. Kot šele tretje območje v Aziji, ki priznava enakost zakonskih zvez, Tajska ostaja izjemna v regiji, ki je bila počasna pri podeljevanju pravic LGBTQ+ in kjer člani skupnosti pogosto doživljajo diskriminacijo, predsodke in celo nasilje. Naraščajoči verski konservativizem in zakoni iz kolonialne dobe otežujejo življenje LGBTQ+ skupnosti v večjem delu jugovzhodne Azije, kjer so istospolni odnosi kriminalizirani v več državah, vključno z Mjanmarom in Brunejem.

Na drugih območjih so kampanjerji dosegli majhne uspehe na podlagi posameznih primerov, ko so se pritoževali na sodiščih. V Južni Koreji istospolne poroke niso zakonite, vendar je februarja 2023 sodišče razsodilo v prid istospolnemu paru, ki je zahteval enake zdravstvene ugodnosti. Južna Koreja je bila tudi mednarodno kritizirana zaradi svojega vojaškega kazenskega zakonika, ki istospolne odnose med moškimi kaznuje z do dvema letoma zapora. V preteklih letih so aretirali več deset oseb, kar so kritiki označili za "lov na čarovnice proti gejem".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija