"ZGODOVINSKA TRAGEDIJA": Med smrtnimi žrtvami tudi otroci (VIDEO)

Kronika

Orkan Dorian, ki je danes oslabel v orkan tretje stopnje, še naprej vztraja na Bahamih, kjer je zahteval najmanj pet žrtev, so potrdile tamkajšnje oblasti. Orkan je sprožil množične evakuacije na jugovzhodni ameriški obali, poročajo tuje tiskovne agencije.

Policija na Bahamih je potrdila, da je na otoku Abaco divjanje orkana zahtevalo pet žrtev, med njimi so tudi otroci. Premier Bahamov Hubert Minnis je orkan označil za "zgodovinsko tragedijo", ki je prizadela to otočje. Orkan, ki je odkrival strehe hiš in podiral drevesa ter daljnovode, obilne padavine pa so sprožile poplave, se pomika zelo počasi in nad Bahami vztraja skoraj dva dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dorian je sicer postopoma oslabel. V ponedeljek je tako postal orkan četrte stopnje, danes pa je po navedbah ameriškega centra za orkane oslabel v orkan tretje stopnje z vetrovi do 125 kilometrov na uro.

Kot poroča Nacionalni center za orkane (NHC) s sedežem v Miamiju, naj bi se Dorian do srede zjutraj približal vzhodni obali Floride, nato pa se pomaknil proti obali Georgije in Južne Karoline. V teh državah so oblasti po večdnevni negotovosti odredile evakuacijo 100.000 prebivalcev. "Če ste na območju evakuacije, pojdite zdaj," je dejal senator in nekdanji guverner Floride Rick Scott. "Lahko obnovimo vaše domove, ne moremo vam povrniti življenja," je opozoril prebivalce.

Guverner Floride Ron DeSantis je ljudi, ki živijo na območjih, predvidenih za evakuacijo, v ponedeljek pozval, naj zapustijo domove. "Pojdite od doma, dokler še imate čas, dokler je gorivo na voljo in dokler ste na cestah varni," je pozval DeSantis.

Kot je v ponedeljek sporočil Rdeči križ, je orkan Dorian na Bahamih povzročil obsežno škodo in močno poškodoval ali uničil vsaj 13.000 domov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija