ZGODOVINSKA TEKMA V MIAMIJU: Polna dvorana Slovencev vzklikala "Kdor ne skače, ni Slovenc" (VIDEO)

Svet

Goran Dragić je na krilih slovenskih navijačev podobno kot leta 2017 na finalu evropskega prvenstva v Istanbulu ponesel svojo domačo ekipo Miami Heat do zmage proti Dallasu, vendar pa je Luka Dončić tokrat skušal storiti vse kar more, da mu zmago onemogoči.

Majhna armada slovenskih navijačev je prišla v Miami na tekmo z željo, da bi Luka Dončić odigral imenitno tekmo in si utrdil položaj favorita v tekmi za naslov najboljšega novinca lige NBA. Obenem so si želeli, da bi slavil Dragičev Miami, ki še ima možnosti za končnico vzhodne konference lige NBA.

Ne sicer vsi. "Hmm...ja Dallas Mavericks seveda," je pred zares zgodovinsko tekmo v Miamiju sredi več kot tisoč navijačev iz Slovenije z nasmehom odgovorila Dončićeva mama Mirjam Poterbin na vprašanje, katera ekipa naj zmaga. Zmagal je potem Miami s 105 proti 99. Poterbinova je bila prav tako prijetno presenečena kot njen sin in tudi Goran Dragić, da je v Miami prišlo toliko ljudi. "To je nekaj izjemnega, da dva taka košarkarja zbereta toliko ljudi. Vidi se kako stopimo skupaj v športu in sem ponosna na njih, da so prišli tako daleč," je dejala Poterbinova.

"Zanesljivo je bilo to nekaj izjemnega. Jaz sem sicer vedela, da lahko igra v NBA, vseeno pa nismo pričakovali, da bo tako dobro. Bilo je veliko čustev, poleg nabora lige in sezona gre h koncu, je bila pa izjemna in upam, da bo tako nadaljeval," je o sinovi prvi sezoni med najboljšimi košarkarji sveta menila mama.

Vzdušje v dvorani je bilo neverjetno

Vzdušje v dvorani je bilo neverjetno in presenečeni so bili tudi Američani, saj se redko ali pa nikoli ne zgodi, da bi imela dva tuja košarkarja v ligi na eni tekmi toliko podpore svojih rojakov. Da se pripravlja nekaj velikega, je bilo jasno že na evropskih letališčih, kjer je letališko osebje spraševalo, kaj neki se dogaja oziroma, če je kje kakšno svetovno prvenstvo zaradi invazije veselih Slovencev.

To vzdušje se je preneslo tudi na oba slovenska košarkarja - na veterana in prihajajočo zvezdo, čeprav je v tem primeru Dragić dokazal, zakaj še zdaleč ni za odpis in zakaj je tako priljubljen. V zadnji četrtini je Dragić dosegel svoj trojni dvojček s 23 koši, 12 skoki in 11 podajami. Dončić si je nabral 19 točk, osem skokov in sedem podaj.

Navijači po tekmi niso bili razočarani

Vsi po vrsti so zatrjevali, da je bila tekma odlična in rezultat najboljši. Soigralca iz reprezentance sta se pred tekmo fotografirala skupaj, pozdravljala navijače, vendar se je opazilo, da bosta dala vse od sebe za zmago. Dragić je dvorano razgrel že med ogrevanjem z zadevanjem košev kot za šalo in si je tudi prislužil šalo, naj ne porabi vsega streliva pred tekmo.

Po tekmi, med katero so režiserji prenosa porabili veliko časa za prikaz Slovencev opremljenih z zelenimi šali, zastavami in oblečenimi v spominske majice na dvoboj, ki jih je priskrbela Košarkarska zveza Slovenije, je najprej navijače pozdravil Dončić. Vendar pa je pravo noro vzdušje izbruhnilo šele, ko je prišel na parket Dragić in zapel tisto legendarno navijaško poskočnico: "Kdor ne skače, ni Slovenc". Vsem skupaj se je zahvalil za izjemno vzdušje in za obisk Miamija, kar je pred tem v slačilnici potrdil najprej ameriškim in nato še slovenskim novinarjem.

"Z navijači je vedno lažje"

"Lahko rečemo, da je bilo občinstvo domače. To so naši navijači. To je neverjetna podpora s tribun. Iz medijev slišiš, da jih je bo prišlo tisoč, 1500 ali 2000, na koncu pa, ko pogledaš na to tribuno, je tam toliko slovenskih zastav in vsi obarvani v zeleno, to je nekaj neverjetnega. Imel sem občutek, kot da igram v Ljubljani. Res hvala lepa vsem. Vem, da morajo kupiti karto, da je to kar finančni zalogaj, da so prišli, ampak hvala lepa za to, kar so naredili in se vidimo v Ljubljani," je dejal Dragić.

Pred časom je povedal, da komaj čaka, da si bo lahko oddahnil in gledal Dončićeve igre po televiziji. Njegova četrtkova igra ni kazala, da je temu še vedno tako. Na vprašanje o tem se je nasmehnil in dejal, da je želel odigrati dobro tekmo ne le zaradi Dončića, ampak ker potrebujejo zmage za uvrstitev v končnico. "Potem ko vidiš slovenske navijače ti to nekako da dodatno energijo. Nekako letiš po igrišču. Z navijači je vedno lažje. To vsi vemo, tudi ko smo bili v Istanbulu, so nas ponesli do zlate kolajne. Tako da res, hvala jim lepa," je dejal Dragić.

Slovenci so navijali za oba

Dončić je po tekmi dejal, da je imel občutek, da so Slovenci navijali za oba, kar je seveda res. Za Dragića je dejal, da mu je res veliko pomagal v karieri, igrati proti njemu pa se mu je zdelo nekaj posebnega. "Raje bi videl, da bi bil Goran z mano v moji ekipi," je z nasmehom dejal Dragić in ponovil, da je bila ta noč nekaj izjemnega.

Slovenski navijači so se pred tekmo množično zbrali v lokalu Segafredo na trgu pri marini nedaleč od dvorane in tam jih je posnela ameriška športna televizija ESPN, katere novinarji so bili nad tem pojavom prav tako zelo navdušeni. Obiskala jih je tudi Mirjam Poterbin svojo mamo in skupino oblečeno v modre majice z napisom Luka Dončić. Že tam jih je bilo veliko, v dvorani pa še več. Tribune American Airlines Arena so bile res polne zelenih šalov in slovenskih zastav, da je vse skupaj spominjalo na Istanbul in zmagovito EP.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija