ZGODOVINSKA SODBA: Sodnica v Trstu zavrnila pritožbo slovenske učiteljice proti suspenzu

Trst

Pritožba slovenske učiteljice proti suspenzu, ki ga je septembra lani zoper omenjeno šolnico odredil ravnatelj, ker ta ni imela covidnega potrdila in je več dni izostala iz službe, je zavrnjena. Tako je odločila sodnica delovnega sodišča v Trstu Paola Santangelo. To je tudi prva takšna odločitev v Italiji, ki bo najbrž imela svoje posledice.

Po zakonski uredbi št. 52/2021 je moralo šolsko in univerzitetno osebje od 1. septembra do 31. decembra imeti covidno potrdilo, v kolikor so želeli opravljati svoje delo. Covidno potrdilo so potrebovali tudi študenti, če so želeli biti prisotni na predavanjih. Odsotnost učiteljev se je smatrala kot neupravičena, po petem dnevu odsotnosti pa so bili suspendirani in do nadaljnjega brez plače. Na tej zakonski podlagi je bila suspendirana tudi slovenska učiteljica, je poročal Primorski dnevnik.

Slednja se je pritožila na podlagi treh glavnih razlogov. Z odvetnikom Mitjo Ozbičem sta trdila, da naj ravnatelj ne bi bil pristojen za odreditev suspenza, ukrep naj bi bil v nasprotju s pravom Evropske unije glede covidnega potrdila, določila pa naj bi bila nerazumna in naj bi kršila mnenjsko svobodo.

Sodnica Santangelo je zavrnila vse tri točke. Po njeni presoji je ravnatelj ravnal upravičeno – ravnatelj sicer ne sme izdajati kazni, suspenz pa to ni, zato to spada v njegove pristojnosti. Odločila je tudi, da ukrep ne krši prava EU glede covidnega potrdila, saj je le-to po evropskem pravu instrument, ki olajša mobilnost. Zdravstvo pa je v pristojnosti posameznih držav, ki lahko uporabijo covidno potrdilo tudi za druge potrebe.

Po presoji sodnice ukrep ni nerazumen in ne krši mnenjske svobode, saj je država v izrednih razmerah, kot je pandemija, dolžna ukrepati za zaščito zdravja, še poroča Primorski dnevnik. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  20 .01. 2022 ob  17: 44
-1
Kakšno vezo ima, da je to slovenska učiteljica?