ZGODBE O RIBIŠTVU SLOVENSKE ISTRE: Ozaveščati mlado generacijo in ohranjati tradicijo (FOTO)

Izola

Ob zaključku projekta "Zgodbe o ribištvu Slovenske Istre skozi čas" so bile danes predstavljene ključne ugotovitve. Projekt, ki je eden od projektov LAS Istre, je potekal pod strokovnim vodstvom Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper in številnih partnerjev. V projekt je bila aktivno vključena tudi italijanska narodna skupnost, različne delavnice in predstavitve pa so potekale na 15 obalnih osnovnih in srednjih šolah.

Direktor ZRS Koper dr. Rado Pišot je ob tem poudaril, da se skladno z namenom in ciljem teh projektov, tudi ta posveča blaginji in dobremu počutju prebivalcev obmorskih občin. "Temeljni cilj projekta je bil revalorizacija ribištva kot gospodarske, turistične in poklice dejavnosti ter ohranjanja kulturne dediščine tako mest ob morju kot naselij v zaledju," je povedal.

Med razvojnimi cilji je projekt zasledoval razvoj "medgeneracijske solidarnosti in sodelovanja v podporo ribištvu z ozaveščanjem mladih, kako pomemben je poklic ribiča in kako poseben je sredozemski slog življenja". Kot je dejal, je projekt ponudil občinam, šolski in družbeni skupnosti "inovativne rešitve pri ohranjanju nesnovne kulturne dediščine in spodbude k utrjevanju zavesti, da je Slovenija obmorska država".

Vodja projekta dr. Lucija Čok je predstavila številne aktivnosti, ki so jih v slabih dveh letih dela uspešno izvedle raziskovalke in partnerji projekta. Posebna pozornost je bila posvečena pričevalkam, nekdanjim delavkam v tovarnah rib in gospodinjam ribiških družin. V projektu so nastali različni izdelki in rešitve, ki bodo služili za ozaveščanje mlade generacije, pa tudi širše slovenske in tuje javnosti o zgodovini Slovenske Istre in njenih tradicijah. Tako je nastala dvojezična kuharska knjiga, ki pa ni klasičen kuharski priročnik, saj prinaša veliko zgodovinskega gradiva in zgodbe o jedeh, tudi tistih, ki jih več ni.

Na voljo je rastoči spletni slovensko-italijanski narečni slovar. Projekt se nadaljuje z začetkom postopka za vpis starih receptur morske kulinarike oziroma tradicionalne istrske kulinarike na Unescov seznam Mediterranean diet

V projekt je bilo vključenih 15 obalnih osnovnih in srednjih šol, ki so organizirale različne delavnice. Srednja šola Izola je med drugimi aktivnostmi organizirala tudi promocijo kulinaričnih posebnosti z namenom, da bi ribiške zgodbe dosegle čim več mladih. Ob tem je Čokova poudarila, da so med raziskavo odkrili, da v učnih načrtih slovenskih šol "morja skoraj ni", zato želijo z raznovrstnimi učnimi gradivi prispevati k temu, da bo morje ustrezno vključeno v šolske vsebine.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija