ZGODBA O TONCITYU SE VSE BOLJ ZAPLETA: Sprejeli odlok o razveljavitvi odloka o razveljavitvi odloka

Koper

Koprski občinski svet je na današnji seji med drugim sprejel dva sklepa, s katerima je odločil, da je naknadni referendum v zvezi s prostorskim urejanjem območja centralnega parka oz. Toncitya nedopusten, istočasno pa sprejel odlok o razveljavitvi odloka, s katerim so svetniki praktično vrnili namembnost zemljišča nazaj v park. Kot je napovedal župan Aleš Bržan, s tem sledijo odločitvi ustavnega sodišča in omogočajo začetek postopkov za urejanje območja v soglasju z lastniki zemljišča.

"V okviru novega prostorskega akta bomo uredili območje, na katerega se nanaša sklep ustavnega sodišča, hkrati pa bomo pri izhodiščih upoštevali tudi nekatere druge pomembne infrastrukturne projekte za skupnost, vključno z novim zdravstvenim domom neposredno ob novi garažni hiši Sonce," je še napovedal Bržan.

V povezavi s tem sklepom so svetniki razveljavili dosedanji odlok o razveljavitvi občinskega odloka v tej zadevi in se s tem vrnili na izhodišče. Omenjene parcele so tako ta trenutek znova namenjene centralnemu mestnemu parku.

Starman o korakih, Popovič pa o pravici do referenduma

Kot je pojasnil podžupan Janez Starman, to enostavno pomeni, da se vračajo v stanje pred 23. novembrom lani, s tem pa naredijo en korak nazaj, "da bomo potem lahko naredili dva ali tri korake naprej". Bivši župan in pobudnik referenduma o OPPN Boris Popovič je ocenil, da so zbrali potrebne podpise, referenduma pa ni bilo samo zato, ker je župan odlok objavil prehitro. Ljudje imajo po njegovem prepričanju pravico do referenduma. "Ljudje bodo povedali, kaj potrebujejo in kje," je dodal. 

Brez glasu proti je bila v drugem branju potrjen odlok o ustanovitvi skupne medobčinske uprave Istre. Kot je spomnila direktorica občinske uprave Tamara Kozlovič, so odlok dokončno že potrdili v Piranu, drugo branje odloka prav danes poteka na seji izolskega občinskega sveta, predvidoma do konca meseca pa bodo odlok potrjevali še v Ankaranu. Skupna medobčinska uprava bo opravljala naloge s področja inšpekcijskega nadzorstva, občinskega redarstva, civilne zaščite, požarnega varstva, notranje revizije ter varstva okolja. Predvidoma bo skupna uprava zaživela do 1. septembra.

Med drugim so svetniki danes soglasno potrdili predloge prejemnikov občinskih priznanj za letošnje leto. Priznanje 15. maj bodo tako podelili Stevu Vujiću za njegov prispevek pri ohranjanju istrske tehnične in kulturne dediščine. Priznanji z veliko plaketo pa bosta šli v roke Jasne Čebron za prispevek k dvigu bralne kulture in širjenju istrske slovenske književnosti ter Moto klubu Kondor za humanitarno in dobrodelno udejstvovanje ter pomemben prispevek pri osveščanju mladih o pomenu prometne varnosti. Prav tako soglasno so svetniki sprejeli predlog, da se zgodovinarju Salvatorju Žitku podeli naziv častnega občana.

V drugem branju so svetniki soglasno potrdili tudi odlok o koncesiji za upravljanje koprske marine, s čimer bo občina podelila koncesijo družbi Marina za to območje za 35 let. Poleg koncesije v višini slabih 31.000 evrov bo občina prišla do 150.000 evrov za poravnavo obveznosti iz preteklosti. Kot je navedel pravnik Aleksij Mužina, ki je pripravil predlog odloka o koncesiji, je Marina že nakazala navedeni znesek, sredstva pa bodo sprostili na račun mestne občine, ko bo odlok sprejet.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
frikofrkic |  23 .04. 2021 ob  17: 17
Težko je Bržan najslabši župan, če pa je boljši od Popoviča. Bo treba malo seštet koristi, odštet škodo, pa upoštevat zamujene priložnosti, pa bo vsem jasno, da je bil Popovič kar neuspešen v svojih 16 letih.
koper3 |  23 .04. 2021 ob  08: 19
-9
NAJBOLJ NESPOSOBEN ZUPAN V ZGODOVINI OBČINE KOPER.......MOLIMO.....
koper3 |  23 .04. 2021 ob  08: 15
-7
@frkofrkic...
VEŠ KAKO SE REČE BRŽANU......SMRDI, SMRDI, SMRDI,.....FUJ, FUJ,FUJ, ........LOPOV, LOPOV,LOPOV,


koper3 |  23 .04. 2021 ob  08: 12
-12
@frikofrkic
a si pozabil napisat da je eno stanovanje zate?
Poglej si svojega Bržana kako krade občane....al pa Suca kako rihta podkupnine? Glej Briševca nesposobneža na MK....strokoven kader od Brzana,,,kaksen smeh...Reci raje Bržanu naj že spakira iz obcine in se preseli stran.....bo naredu veliko uslugo celi obali....se bo pa vsaj zapisal kako nesposoben je :)
frikofrkic |  23 .04. 2021 ob  07: 24
Kaj lahko kdo razloži temu škodljivcu od Popoviča, da mi rabimo stanovanja, da je na račun njegove večletne politike onemogočanja gradnje stanovanj (če nisi njegov prijatelj Ante ali Vinčec) cena stanovanj zrasla v oblake? No, on to že ve, mogoče je boljše, da kdo to razloži nihovim ne preveč bistrim ovčicam.