ZGODBA, KI JE RAZDVOJILA STARŠE: Je pisanje o spolnih zlorabah primerno za otroke?

Slovenija

Po socialnem omrežju Facebook je zaokrožila objava zaskrbljene mame, ki je med branjem otroške zgodbe doživela šok. "Najprej sem jo začela seveda sinu normalno brati na glas, potem pa sem kar nehala. Preletim do konca, v upanju, da bo vsaj kakšno uporabno sporočilo za mladega bralca. In na koncu piše ravno nasprotno od tega, kar bi to sporočilo moralo biti. Zmedena, razočarana," je zapisala mama. Pod njeno objavo zgodbe Lepi striček iz zbirke Kekec, se je med starši razvnela debata o primernosti tovrstnih zgodb.

V zgodbi Iva Zormana o stricu Jerneju in petošolki Alenki, avtor piše o spolnem nadlegovanju. Jernej v resnici ni Alenkin stric, ampak prijatelj njene mame, ki ji nosi darila. Nekega dne je posebno darilo prinesel tudi Alenki - kratko čipkasto srajčko. Med tem, ko jo je na njegovo prigovarjanje oblekla, se je v kopalnico prikradel stric Jernej in jo potegnil v svoj objem, zaradi česar je bilo deklici izredno neprijetno. Uspela se mu je izmuzniti in pobegniti, kar je "strica" zelo razjezilo.

Kar najbolj bega, pa je zaključek zgodbe, ki naj bi bila namenjena otrokom: "So stvari, ki jih ni mogoče zaupati ne mami ne prijateljem." Je sporočilo zgodbe, da zlorabe ne moreš zaupati nikomur?

Zgodba, predvsem pa njen konec, je razdvojila starše. Na eni strani so tisti, ki so naravnost zgroženi, da slovenska otroška literatura uči takšne stvari, da je zgodba neprimerna za otroke in da je nauk popolnoma zgrešen.

Na drugi strani pa so tisti, ki v njej vidijo priložnost za iskren pogovor s svojimi otroki o težki tematiki spolnih zlorab. "Knjiga je vseeno poučna. Tisti, ki smo v osnovni in srednji šoli dosti brali (pod dosti seveda mislim knjigo ali več na dan), smo naleteli na podobne tematike. Nismo travmatizirani, kvečjemu osveščeni," je zapisala ena od komentatork. Kaj pa menite vi?

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija