"ŽENSKE SO NA PRVI BOJNI LINIJI PROTI COVIDU-19": Tako so tri politične voditeljice nagovorile evropske poslance

Svet

Pandemija covida-19 je okrepila izzive, s katerimi se spopadajo ženske, ko zahtevajo enake pravice, so se strinjale tri vidnejše politične voditeljice. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, podpredsednica ZDA Kamala Harris in premierka Nove Zelandije Jacinda Ardern so danes ob mednarodnem dnevu žensk nagovorile evropske poslance.

Ursula von der Leyen

"Preprosto rečeno, naš svet zaenkrat še ne deluje za ženske, tako kot bi moral," je povedala Harrisova, ki je prva ženska ter prva Američanka afriških in azijskih korenin na položaju podpredsednice ZDA.

"Covid-19 je ogrozil zdravje, gospodarsko varnost in fizično varnost žensk povsod," je opozorila Harrisova v video sporočilu.

Kamala Harris

Spomnila je še, da ženske predstavljajo kar 70 odstotkov zaposlenih v zdravstvu, zaradi česar so v prvi bojni liniji in med najbolj ogroženimi, da se okužijo z novim koronavirusom. Ženske pogosto delajo v spregledanih sektorjih, ki jih je pandemija najhuje prizadela in ob karantenskih ukrepih so bile ravno one tiste, ki so morale nositi dodatno breme z otroki, ki so ostajali doma, je dodala.

"Ženske so na prvi liniji v boju proti covidu-19," pa je povedala novozelandska premierka. Posvarila je, da nobena država ne bo varna, dokler ne bodo vse države varne. Prepričana je, da mora cepivo doseči vsakega človeka na tem svetu.

Jacinda Ardern

Von der Leynova, ki je prva ženska na tem položaju, je ponovila svoje načrte glede izkoreninjenja razlik v plačah in spomnila, da ženske v povprečju dobijo 14 odstotkov nižjo plačo. "To je preprosto nesprejemljivo," je poudarila.

"Želim si, da postane Evropa končno celina enakih možnosti za moške in ženske," je dodala.

Evropske poslance je nagovoril tudi predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli, ki je opozoril, da se bomo lahko z družbenimi in gospodarskimi posledicami pandemije spopadli le, če bomo v središče postavili ženske, deklice in otroke.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija