ŽELI OBČINA ANKARAN ZRUŠITI ODBOJKARSKI CENTER? ŠD Katarina mora odstraniti vso športno infrastrukturo

Ankaran

Kot smo že poročali, je občina Ankaran sredi poletja 2019 Športnemu društvu (ŠD) Katarina odklopila vodo in elektriko. Konec decembra 2020 pa jih je občina pozvala, naj v tednu dni s parcele 1358 odstranijo vso športno infrastrukturo. Čeprav so v društvu to pripravljeni storiti, so prepričani, da 'občina ruši največji center za odbojko na mivki v državi'.

Gre za območje pravokotnega pasu ob obali v smeri proti kopališču Adria, na katerem stoji sedem odbojkarskih igrišč. Konec oktobra lani je občina Ankaran z Direkcijo za vode sklenila pogodbo o ustanovitvi stavbne pravice na vodnem zemljišču, ki je v lasti države. Razlog za to so posegi pri izvedbi povezovalne pešpoti med ŠRP Sv. Katarina in kopališčem Adria. 

Po občinskem prostorskem načrtu (OPN) je omenjena parcela v velikosti 27.000 kvadratnih metrov namenjena več dejavnostim: zelenemu pasu z namensko rabo, na jugovzhodnem delu pa je opredeljen zeleni pas, ki se po pogodbi ne nahaja na območju, za katerega ima občina stavbno pravico. Na njem se že 16 let stojijo igrišča za odbojko na mivki, kot navajajo v ŠD Katarina.

Na delu parcele, ki je vključena v območje dodeljene stavbne pravice, se nahajata igrišči in več objektov za shranjevanje športne opreme, traktorja in ostalih predmetov za vzdrževanje ter izvajanje športnih programov. Po OPN je to območje opredeljeno kot športni center za športno dejavnost, rekreacijo in spremljajočo dejavnost gostinstva ter turizma, za katerega sta potrebna razpis in izdelava OPPN.

Predel, ki ni vključen pod območje dodeljene stavbne pravice, se nahaja na severovzhodu. Po OPN gre za športni center v naravi, zeleno površino, kjer se organizirajo prostočasne dejavnosti in športni dnevi Slovenske vojske. Na tem območju se nahaja kontejner z garderobama in WC.

Želi občina Ankaran porušiti največji center za odbojko na mivki v državi?

"V pričakovanju, da boste začetek izvedbe projekta ureditve obalne pešpoti omogočili brez nadaljnjih zapletov in da boste svoje obveznosti izpolnili skladno z zavezo iz sodne poravnave, vas pozdravljamo in naprošamo, da to obvestilo in poziv sprejmete z razumevanjem," so zapisali na ankaranski občini.

Občina je društvu poslala tudi dopis, kdaj jim je omogočeno gibanje po parceli.

Društvo ne ve, kam naj bi dalo svojo opremo

ŠD Katarina županu in občini očita, da se z njimi niso pripravljeni pogovarjati o tem, kam naj društvo postavi svojo opremo. Kot pravijo, naj bi župan dejal, da to ni njegov problem, temveč problem društva. Ob tem izpostavljajo, da se na Sv. Katarini nahaja pet društev (KKK Ankaran, KKK Adria, KKK Orka, Pomorsko društvo in Jadralno društvo), ki imajo neovirano postavljene lastne kontejnerje na območju ŠRP. Dve društvi imata prostore in opremo v kontejnerjih, ki jim jih je postavila občina, eno društvo prostora nima, ker mu ga občina noče dodeliti v občinskih kontejnerjih.

V društvu poziv občine razumejo kot diskriminacijo in ustrahovanje. Kot pravijo, je občina iz občinskih evidenc, objavljenih na občinski spletni strani, društvo izbrisala. Kar štiri leta naj jim ne bi hoteli izročiti ključa dostopne rampe do igrišč.

Na pobude društva se, tako pravijo, občina ne odziva ali pa morajo nanj čakati tudi po več mesecev. Kot izpostavljajo, se župan z društvom ne želi sestati, prav tako se ne želita sestati vodstvo oddelka za razvoj in investicije ter vodstvo oddelka za družbene dejavnosti.

Posebno poglavje naj bi bila sodna poravnava med društvom in občino o ponovni dobavi vode in elektrike. Kot pravijo pri ŠD Katarina, jim je župan ustno zagotovil, da bodo v letu 2021 še lahko izvedli zastavljen športni program, saj se načrti na podlagi pridobljene stavbne pravice ne bodo tako hitro izvedli. Vendar naj bi besedo prelomil.

V društvu zagotavljajo, da postavitve premostitvenih objektov pešpoti od ŠRP do Adrie ne bodo ovirali, bodo pa storili vse, da se igrišča ohranijo. Nekaj infrastrukture so že odstranili, se pa jim zdi nenavadno, 'da je občina dobila stavbno pravico praktično samo za del, kjer ima svoje 'prostore' ŠD Katarina'.

Zbiranje podpise za ohranitev peščenih igrišč

Društvo je sprožilo spletno peticijo, obrnili so se na pristojna ministrstva.

"Upamo na odgovor ministrstev in na odziv občine," pravi Alojz Gec, predsednik ŠD Katarina.

"Mi ne bežimo, mi nismo proti, da se tukaj izvaja več športov, vendar si želimo, da bi nastajale tudi nadomestne površine, na katerih bi mi imeli enakopravno pravico do vključevanja," dodaja Gec.

Verjame tudi, da v kolikor igrišča porušijo, nadomestnih površin vsaj še nekaj let ne bo. "Vse bi vprašal, kaj izgubimo in ne kaj pridobimo, če se to poruši," dodaja.

Za pojasnila glede navedb društva smo se obrnili na ankaransko občino. Vprašali smo, ali se z omenjenim društvom res niso pripravljeni pogovarjati. In, ali držijo navedbe, da so društvo izbrisali iz evidenc na občinski spletni strani. Njihove odgovore še čakamo

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ankarančan |  05 .01. 2021 ob  12: 38
11
Župan ima v tem primeru prav. Območje, vključno z odbojkarskimi igrišči in objekti pomorskega društva je zanemarjeno in je sramota za kraj. Gre za samovoljo in izsiljevanje posameznikov, ki si prisvajajo površine, katerih način pridobitve še zdaleč ni bil transparenten, transparentna pa ni niti njihova uporaba. Območje je potrebno celovito urediti.
ZigaZois |  05 .01. 2021 ob  10: 13
Verjetno je resnica nekje vmes.
Pred kakšnim letom sem se tam sprehajal in naletel na lepo leseno potko - privzdignjeno nad razmočenim terenom. Iz strani katarine je bila dostopna po betonskem zidku za ograjo igrišča. Prepričan sem, da so se občinarji poskušali pogajati in so naleteli na stališče: "To je naše !". Zato so izbrali drugo pot saj imajo v načrtu izvedbo nečesa, kar je namenjeno širšemu delu prebivalstva občine in tudi obiskovalcev. Občina Piran ima odprt in urejen (prehoden) celoten obalni pas, Izola ima zaprt samo del stare tovarne in ladjedelnice, Ankaran pa ima zaprt obalni pas iz vseh strani.
Istriano |  04 .01. 2021 ob  23: 39
-2
Občinarji v Ankaranu predvsem spijo in nič ne delajo.
narocnik |  04 .01. 2021 ob  23: 28
Trdijo namreč: če imaš pogodbo z njimi, so prijazni, sicer pa pasji kot sto hudičev.
vseved |  04 .01. 2021 ob  19: 11
20
Gec je prepričan, da je tisto zemljišče njegovo . Ko je nehal lizat rit Popoviču, se je slinil okoli Strmčnika kot stekla lisica! Opremo pa naj si odpelje kar domov na dvorišče.