ZELENA LUČ ZA TOŽBO SLOVENIJE GLEDE ARBITRAŽE: Ribiči julija ponovno čez polovico Piranskega zaliva

Piran

Danes se izteče trimesečni rok, po katerem lahko Slovenija na Sodišču EU vloži tožbo proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava, ki je posledica hrvaškega nespoštovanja arbitražne sodbe o meji med državama. Prebivalci ob meji so medtem s ponujenimi shemami pomoči večinoma zadovoljni, največ težav pa ostaja na morju.

Slovenija trdi, da hrvaško nespoštovanje arbitražne sodbe vodi v konkretne kršitve prava EU, zato je 16. marca sprožila 259. člen pogodbe EU, na podlagi katerega lahko članica unije toži drugo članico na Sodišču EU zaradi kršenja evropskega prava. Člen predvideva trimesečni rok. Šele po izteku tega roka lahko Slovenija vloži tožbo.

Slovenija lahko to stori od torka naprejAli oziroma kdaj bo to storila, za zdaj ni jasno. Po nekaterih neuradnih informacijah je kljub povolilnemu času precejšnja verjetnost, da se gre naprej zelo hitro. 

Evropska komisija v tem trimesečnem roku lahko poda mnenje. Doslej ga ni podala in tudi danes se tega ne pričakuje. V minulih dneh so v komisiji na vprašanja o vsem tem odgovarjali le, da zadevo še preučujejo, da ne komentirajo govoric in da bodo medije obvestili, ko bodo lahko povedali kaj novega.

Prebivalci ob meji zadovoljni s shemami pomoči 

Arbitražna razsodba o meji med Slovenijo in Hrvaško je neposredno posegla v življenje ljudi ob meji. Slovenija jim je omogočila ohranitev državljanskih pravic, za preselitev na slovensko stran meje jim ponuja tudi finančna nadomestila. Interventni zakon tako predvideva izplačila, s katerimi si bodo prizadeti lahko kupili novo nepremičnino v Sloveniji, pri čemer jim bo stara ostala. Za preselitev imajo tri leta časa. Ministrstvo za javno upravo je do 11. junija prejelo 32 vlog, ki se nanašajo na 84 oseb, od tega 20 vlog z območja upravne enote Piran.

Če bo ugodeno vsem vlogam, bo znesek izplačil znašal 2.378.250 evrov, so še pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

Skupaj je ministrstvo doslej izdalo 22 odločb, od tega jih je 18 pravnomočnih, izplačila pa so bila izvedena na podlagi 12 vlog v skupni vrednosti 1.487.350 evrov. Izplačila za še štiri vloge bodo izvedena do konca meseca. Pri desetih vlogah pa se še preverja, ali so izpolnjeni pogoji glede dejanskega prebivanja na naslovih, ki jih prosilci navajajo.

Joško Joras

Postopki na območju Dragonje večinoma tečejo mirno

Na območju levega brega Dragonje, ki je po arbitraži pripadlo Hrvaški in na katerem leži več zaselkov, med njimi hiša Joška Jorasa, večjih težav nimajo, je za STA povedal predsednik krajevne skupnosti Sečovlje Denis Fakin. Ljudje, ki so zaprosili za preselitev, so v glavnem zadovoljni tako s pogajanji kot s tistim, kar so dobili. "Zaenkrat so vsi mirni, razen redkih izjem, ki jih dobro poznamo," je dejal Fakin in napovedal, da bo tem družinam verjetno priskočila na pomoč tudi občina.

Nekoliko se je sicer zapletlo z implementacijo arbitraže na občinski ravni, saj piranski občinski svet na majski seji še ni izpolnil določil iz novele zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, iz katerega so se z območja občine Piran črtali štirje zaselki na levem bregu Dragonje - Bužini, Mlini, Škodelin in Škrile.

Implementacija arbitraže na plečih ribičev

Če postopki na kopnem potekajo brez večjih zapletov, pa se "boji" za mejo na morju nadaljujejo, vendar precej manj intenzivno kot ob razglasitvi razsodbe. Če je policija do konca lanskega leta evidentirala 1134 nedovoljenih vplutij skupno 1670 hrvaških plovil, od tega 963 ribiških, so slovenski policisti od začetka leta, ko je Slovenija uveljavila arbitražno razsodbo, do 7. junija zabeležili "le" 253 nedovoljenih prečkanj meje na morju, v katerih je bilo udeleženo 431 hrvaških plovil, od tega 198 ribiških.

Koliko plačilnih nalogov hrvaškim ribičem zaradi nedovoljenega prečkanja meje so doslej izdali, na slovenski policiji niso želeli pojasnjevati, ker da tovrstnih posameznih prekrškovnih postopkov ne spremljajo. Je pa hrvaškim ribičem do 8. junija 16 glob izdal tudi ribiški inšpektorat. Povprečna globa znaša 840 evrov. Hrvaški ribiči so se doslej še na vsako tovrstno odločbo pritožili, pritožbeni postopki pa še niso končani.

Hrvaški ribiči bi sicer lahko v skladu z evropsko direktivo zaprosili za posebne dovolilnice za lov v slovenskem morju, vendar tega doslej ni storil še noben ribič, so za STA pojasnili na kmetijskem ministrstvu.

Hrvaška je vrnila z enakimi ukrepi in oglobila slovenske ribiče, ki so prečkali sredinsko črto v zalivu, kjer Hrvaška vidi mejo. Po navedbah hrvaškega odvetnika v Pulju Ivice Senjaka, ki zastopa slovenske ribiče, so do 6. junija prejeli 110 kazni, od tega 70 od policije za kršitev meje, 40 pa od hrvaške uprave za ribištvo. Skupno kazni znašajo okoli milijon kun (okoli 133.000 evrov). Hrvaška policija je sicer po pritožbi že odstopila od 12 postopkov, vezanih na izolsko družbo Riba, je za STA še pojasnil Senjak.

Čez polovico Piranskega zaliva julija

Slovenski ribiči za zdaj ne hodijo čez sredinsko črto, saj je, kot je za STA povedal koprski ribič Silvano Radin, ta čas dovolj rib v slovenskem akvatoriju. Čez polovico Piranskega zaliva se bodo tako najverjetneje odpravili šele julija, je povedal.

To sicer ni najbolj pogodu slovenskemu zunanjemu ministrstvu. Kot so povedali predstavniki, ki zaradi občutljivosti zadeve niso želeli biti imenovani, bi vsaj slovenski ribiči morali biti prvi zainteresirani, da se uveljavi nova meja na morju.

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.

Meje |  22 .06. 2018 ob  07: 36
Mej v Istri nikoli ni bilo. Okupatorji prihajajo ,ker je bila Istra vedno odprta za dobre ljudi. Prišli pa so samo lenuhi , spojini in hudobni. Lep dan
Mačakte. |  19 .06. 2018 ob  00: 10
Kaj ni tudi čoln slovenske policije vozil preko "črte"? In hrvaški prautako. Ben, naj naše ribiče zastopa uni avokato, ki bo naše policjote.
no ja  |  18 .06. 2018 ob  16: 47
če arbitražna sodba ne velja, pa naj pokažejo ta posnetek in tudi po kakšni poti je pridobljen, sicer velja za ničnega, kar tudi je in smo tako še edno na svojem konju, politiki so pa itak skorumpirani in jim ni veliko verjeti.Zaprimo mejo.....
ali tudi tu ne velja mednarodno pravo. Ajde politiki, zdaj je pravi čas da pokažete svoje znanje pa da vas vidimo...
Radin |  18 .06. 2018 ob  12: 52
ni bil izvoljen kot poslanec SDS zato ga bo šef, ko bo sestavil koalicijo poslal julija jurišat v Piranski zaliv
Ćoro |  18 .06. 2018 ob  12: 13
ma japajade ,tudi če Slo dobi tožbo in tiste miljončke meje sosedje še nebojo priznali ah kar neki.
Dobri |  18 .06. 2018 ob  09: 34
odnosi med jugoslovanskimi državicami ni v interesu "velikih". Če jih (nas) držijo skregane, lažje kradejo in ropajo!
Eho |  18 .06. 2018 ob  09: 30
Slovensko Hrvaška meja na morju ne bo nikoli rešena. Slovensko Hrvaška meja na morju je zelo pomembno potencialno vojno žarišče v primeru, da se bi kdaj v bodočnosti ti dve državi spet preveč zbližali.
Glede na to |  18 .06. 2018 ob  08: 48
kaj je Komisija povedala oziroma ni povedala! Si lahko približno predstavljate kako bi se ta tožba Slovenije končala! S tem bo tudi konec arbitraže in bo za vse večne čase obveljal status quo, pokvarjeni politiki z obeh straneh bodo lahko še naslednjih 100 let živeli od te teme in s tem zastrupljali narod!