ZELENA LUČ PRIŽGANA ŽE ŠTIRIM KITAJSKIM CEPIVOM: Z enim od njih se namerava zaščititi tudi Viktor Orban

Svet

Kitajska uprava za zdravila je izdala pogojno dovoljenje za splošno uporabo še dveh cepiv proti okužbi z novim koronavirusom, ki sta jih razvili domači podjetji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. S cepivom kitajskega podjetja Sinopharm se namerava zaščititi tudi madžarski premier Viktor Orban.

Kitajska odobrila še dve domači cepivi proti covidu-19

Gre za cepivi podjetij CanSino Biologics ter inštituta za biološke proizvode v Wuhanu, ki je podružnica podjetja Sinopharm, so v četrtek sporočili iz omenjene uprave. Cepivo podjetja CanSino naj bi 28 dni po cepljenju zagotavljalo 65,28-odstotno zaščito pred okužbo z novim koronavirusom, medtem ko naj bi bilo cepivo inštituta v Wuhanu 72,51-odstotno učinkovito.

Izdaja pogojnega dovoljenja omogoča hitrejši začetek uporabe cepiva v izrednih primerih, takrat ko klinični testi po običajnih standardih še niso v celoti zaključeni, a vendarle nakazujejo, da je cepivo varno in učinkovito. Obe podjetji morata nadaljevati s testiranjem, izpolniti vse pogoje in jim čim prej predložiti dodatne rezultate raziskav, so v četrtek poudarili pri kitajskem regulatorju.

Kitajski regulatorji so tako prižgali zeleno luč že štirim cepivom, izdelanim na Kitajskem. Prvo je bilo cepivo podjetja Sinopharm decembra lani, drugo pa cepivo CoronaVac podjetja Sinovac v začetku tega meseca. A učinkovitost vseh štirih občutno zaostaja za cepivoma podjetij Pfizer-BioNTech in Moderna, ki sta 95- oziroma 94-odstotno učinkoviti.

Orban se namerava cepiti s kitajskim cepivom

Če bo Orban prišel na vrsto za cepljenje ta ali naslednji konec tedna, bo lahko prejel odmerek kitajskega cepiva, in prav to si tudi želi, je povedal danes v pogovoru na madžarskem radiu Kossuth. Orban je pogovor izkoristil za reklamo za omenjeno cepivo, ki sicer na ravni Evropske unije zaenkrat ni odobreno za uporabo. Sodržavljane je pozval, naj izkoristijo ponujeno priložnost in se cepijo, njegove besede povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Do velike noči naj bi po načrtih vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo vseh 2,6 milijona Madžarov, ki so se prijavili za cepljenje. Večina bo dobila cepivo Sinopharma ali rusko cepivo Sputnik V, ki mu Evropska agencija za zdravila (Ema) prav tako še ni prižgala zelene luči. Madžarska bo tako po besedah premierja imela najvišjo stopnjo precepljenosti v Evropi.

Cepiva, ki si jih je država zagotovila v okviru skupne nabave v EU, medtem "prihajajo počasneje, kot smo pričakovali", zato bi bili brez ruskih in kitajskih cepiv "v velikih težavah", je še dodal in pojasnil, da se je Madžarska odločila za strategijo nabave cepiv tako pri zahodnih kot tudi vzhodnih partnerjih, saj je čas zdaj najpomembnejši.

Obenem je spomnil na trenutno izredno slabe epidemiološke razmere - v minulih 24 urah so na Madžarskem potrdili 4668 novih okužb z novim koronavirusom ter 123 smrti zaradi covida-19, 5027 bolnikov s to boleznijo je v bolnišnicah, od tega jih 451 potrebuje umetno predihavanje. V naslednjih dveh tednih se bodo, kot je posvaril, razmere verjetno še dramatično poslabšale.

Za madžarske bolnišnice so tako že razglasili stanje visoke pripravljenosti, je povedal. Potrebna so tudi strožja pravila glede potovanj, kar pomeni, da bodo vsa potovanja, tudi službena, izven Evrope radikalno omejena. Vlada bo v prihodnjih dneh odločala še o morebitnih drugih omejitvah, je napovedal po navedbah spletnega portala madžarske vlade About Hungary.

Kitajske oblasti so si zadale cilj, da do sredine tega meseca cepijo 50 milijonov ljudi, a se jim je ta izmaknil, saj so uspele do 9. februarja uporabiti 40 milijonov odmerkov. Kitajska ponuja tudi brezplačna cepiva 53 državam ter jih prodaja v več kot 20 držav, ki so za to zaprosile, poroča AFP.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija