ZELENA LUČ KANDIDATOMA ZA MINISTRA PROPSU IN NOVAKU: "Javnim uslužbencem je treba ponuditi konkurenčno plačilo"

Slovenija

Kandidat za ministra za javno upravo Franc Props je s svojo predstavitvijo prepričal odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Kot ustrezno jo je ocenilo devet članov odbora, kot neustrezno pa šest. Med prednostnimi nalogami je naštel urejanje plač v javnem sektorju, izboljšanje delovnih pogojev in ohranjanje kadrov. Kandidat za ministra za naravne vire in prostor Jože Novak je prav tako uspešno prestal zaslišanje pred odborom DZ za infrastrukturo, okolje in prostor. Da je bila njegova predstavitev ustrezna, je ocenilo devet poslancev, pet jih je bilo proti. Med glavnimi cilji je izpostavil izboljšanje upravljanja voda in odpornosti na podnebne spremembe.

V izjavi po zaslišanju je Props dejal, da državnih sekretarjev na ministrstvu za zdaj ne bo zamenjal. Če so imeli zaupanje njegovih predhodnikov, ne vidi razloga, da ne bi nadaljeval dela z njimi. Po določenem obdobju pa bodo videli, ali se ujamejo ali ne, in takrat bo sprejel končno odločitev. Delo resorja je ocenil kot dobro. "Prepričan sem, da bomo dobro nadaljevali delo, ki je bilo s strani moje predhodnice resno in dobro vodeno," je dodal.

V predstavitvi je Props med drugim poudaril, da je treba javnim uslužbencem zagotoviti dobre pogoje dela in jim ponuditi konkurenčno plačilo. "Glede na to, da v javni upravi trenutno slabih 15 odstotkov zaposlenih prejema minimalno plačo, nam mora biti vsem jasno, da moramo na tem področju nekaj spremeniti," je poudaril. Sicer meni, da bi morali imeti možnost dobre zaposlene nagraditi, slabe pa spodbuditi k temu, da bodo boljše delali. V sistem je treba pripeljati motivacijske ukrepe, ki bodo hkrati zagotavljali, da bodo tisti, ki ponujajo servis javnega sektorja, bolj učinkoviti.

Ustanovitev pokrajin ni na prednostni listi

Kar zadeva ustanovitev pokrajin, ki sicer ni na njegovi prednostni listi, je Props pojasnil, da se je treba najprej dogovoriti, katere naloge bodo nanje prenesene z občin ali države, ter najti vir financiranja. Če bo za ustanovitev konsenz dovolj širok, pa bo ministrstvo za javno upravo pri tem nudilo vso potrebno podporo.

Enako po njegovih besedah velja za morebitno reformo lokalne samouprave. Če bo takšno družbeno soglasje oz. politična odločitev s potrebno večino, bo ministrstvo temu sledilo. Je pa Props poudaril, da so občine pomemben del urejanja družbe. Rešitve, tudi glede vprašanj financiranja obveznih nalog občin z vidika razlik med njimi, namerava iskati v dialogu z združenji občin. Kot je zagotovil, bo "s sodelavci, ne glede na to, kolikokrat bo treba", sedel s predstavniki občinskih združenj in poskušal doseči dogovor.

Upravnih enot ne namerava ukinjati

Upravnih enot ne namerava ukinjati, saj kot podaljšana roka države na lokalni ravni uporabnikom zagotavljajo storitve, ki jih mora država državljanom zagotavljati njim blizu. Je pa, tako Props, zaposlene v upravnih enotah treba razbremeniti nepotrebnih postopkov, kar bodo naslovili skozi predvidene spremembe zakona o upravnem postopku. Določene organizacijske spremembe pa bo prinesla tudi digitalizacija.

Novak: obnova po poplavah mora biti celovita

Obnova po poplavah mora biti celovita, kar pomeni individualno obravnavo oškodovancev, je Novak dejal v odgovoru na vprašanje poslanca Svobode Dušana Stojanoviča, kako se namerava lotiti obnove na Koroškem. Strinja se s predlaganimi možnostmi, ki predvidevajo samostojno sanacijo z državno odškodnino, državni odkup že obstoječe nepremičnine ali zagotovitev nadomestnega objekta na predvidenih lokacijah.

Strinja se, da z delom koncesionarjev pri urejanju vodotokov niso bili vedno zadovoljni, ne glede na vse pa ne morejo vseh pristojnosti prenesti na občine, je odgovoril poslancu SDS Jožefu Jelenu. "Država in občine morajo sodelovati," je dejal. Dopušča možnost tako izboljšanja koncesionarskega modela kot vzpostavitve povsem novega. Za urejanje vodotokov sicer pričakuje 30 odstotkov več finančnih sredstev.

DZ bo o imenovanju Novaka in Propsa odločal predvidoma na izredni seji v četrtek, ki pa jo mora kolegij predsednice DZ še sklicati.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija