Zelena luč American Airlines in US Airways za združitev

Ameriški letalski družbi American Airlines in US Airways sta danes dobili zeleno luč za združitev, potem ko sta se odrekli več pravicam in ugodnostim na sedmih ključnih letališčih v ZDA, zaradi česar jima je grozil postopek zaradi omejevanja konkurence. S tem je odprta pot za nastanek največje letalske družbe na svetu.

Ameriško pravosodno ministrstvo je zeleno luč za združitev prižgalo, potem ko sta se družbi z dogovorom zavezali, da bosta določene polete in izhode na letališčih predali nizkocenovnim letalskim družbam in tako okrepili konkurenco v panogi. "S tem bo mogoče več izbire in možnih več konkurenčnih letalskih vozovnic za potrošnike," je utemeljilo ministrstvo.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, sta se družbi odrekli večjemu številu dovolilnic za vzlet in pristanek v času konic v letalskem prometu na dveh najpomembnejših letališčih na vzhodni obali ZDA - na La Guairdii v New Yorku in na letališču Reagan v Washingtonu.

Prav tako se bosta odrekli po enemu izhodu in še nekaterim drugim pravicam na letališčih Logan v Bostonu, O'Hare v Chicagu, Love Field v Dallasu, na mednarodnih letališčih v Los Angelesu in Miamiu, pa tudi na La Guardii in Reaganu.

Dogovor, ki bo spremenil ustroj letalske industrije?

"Ta dogovor ima potencial, da spremeni ustroj letalske industrije," je ocenil ameriški pravosodni minister Eric Holder.

Dogovor je podprlo tudi šest ameriških zveznih držav ter okrožje prestolnice Washington, ki so si prav tako prizadevali za preprečitev združitve, ker bi lahko vodila v krepitev monopola največje letalske družbe. Dogovor mora sicer potrditi še sodišče, še navaja AFP.

Obe letalski družbi sta odpravo zadržkov zaradi omejevanja konkurence že pozdravili. To je bila tudi zadnja velika ovira v poslu, vrednem kar 11 milijard ameriških dolarjev. "Ta dogovor nam bo omogočil še zadnje korake v oblikovanju nove American Airlines," je dejal Tom Horton, prvi mož podjetja AMR, krovne družbe American Airlines.