ZELENA ALI RUMENA? Vlada o umiku Hrvaške s seznama varnih držav

Slovenija

Predvidoma danes bo znano, ali bo Slovenija sosednjo Hrvaško umaknila s seznama varnih držav. V zadnjih dneh se je namreč na Hrvaškem občutno povečalo število okuženih z novim koronavirusom in je že doseglo mejo deset okužb na 100.000 prebivalcev. To pa je za Slovenijo meja, ko neko državo več ne šteje za varno.

Kot je v ponedeljek zvečer povedal vladni govorec Jelko Kacin, je analiza Nacionalnega inštituta za javno zdravje pokazala, da ima Hrvaška v tem trenutku že več kot deset okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh, kar pomeni, da je presegla merila, ki so dovoljevala, da jo imamo še za varno državo. Že pred tem je Kacin napovedal, da bo Slovenija Hrvaško v tem primeru prisiljena umakniti s seznama varnih držav.

A že v ponedeljek sta se o tem usklajevala premierja Slovenije in Hrvaške Janez Janša in Andrej Plenković. "Slovenija pričakuje, da bo Hrvaška sprejela nekatere ukrepe, da bo zamejila širitev, da se bo odrekla nočnemu programu, ki je povsod do zdaj dokazal, da je glavno žarišče," je dejal Kacin. Pogovore z Janšo je na Twitterju potrdil tudi Plenković, ki je zapisal, da skušata skupaj najti ravnovesje med varovanjem zdravja in gospodarskimi aktivnostmi, še posebej turizmom.

Po tristopenjski zeleno-rumeno-rdeči lestvici med zelene države spadajo tiste države, kjer imajo 14-dnevno kumulativno število prijavljenih primerov covida-19 na 100.000 prebivalcev nižje od 10. Na rdeči seznam pa spadajo države, ki se približajo 40 okužbam na 100.000 prebivalcev. Za vstop iz držav z rdečega seznama v Slovenijo je obvezna 14-dnevna karantena.

Ne velja pa to za Slovence, ki se vračajo iz držav z rumenega seznama. Po besedah Kacina naj Slovenci rumeni seznam jemljejo kot opozorilo. Če so že na Hrvaškem, če želijo tja ali se od tam vračajo. Slednji naj se zglasijo pri zdravniku, če po vrnitvi opazijo katerega od simptomov covida-19. Za tiste, ki so na Hrvaškem, pa velja, naj bodo predvsem pozorni na ohranjanje fizične razdalje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  30 .06. 2020 ob  09: 48
Edino pošteno bi bilo, da dokler je CRO na seznamih ki ne pomenijo nobenih uhrepov, da se nobenih ukrepov ne uvaja tudi v SLO. Če pa imamo v SLO neke nove ukrepe potem je CRO potrebno uvrstiti na RDEČ seznam.