ZEDINJENJE FIDESA IN MINISTRSTVA: Kaže, da sredine zdravniške stavke ne bo (VIDEO)

Slovenija

Mediacija med ministrstvom za zdravje ter Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je bila uspešna, je povedal predsednik Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina, ki je vodil mediacijo. Strani sta po njegovih besedah parafirali sporazum, kar najverjetneje pomeni, da za sredo napovedane zdravniške stavke ne bo.

Radko Komadina

Strani sta po besedah Komadine mediacijo začeli na nasprotnih straneh in tekom postopka stališča zbližali tako, da sta se zedinili ter dosegli in parafirali sporazum.

"S tem smo v Slovenskem zdravniškem društvu svojo misijo izvršili, ocenjujemo jo kot uspešno," je dejal. Kot je dodal, morata parafiran sporazum sedaj potrditi še vlada na eni in glavni stavkovni odbor Fidesa na drugi stran.

Glavni stavkovni odbora sindikata bo, kot je dejal Komadina, odločitev glede parafiranega sporazuma sporočil do 21. ure. Fides mora namreč do 21. ure preklicati za sredo napovedano stavko, so na ministrstvu za zdravje sporočili prek Twitterja. Kaj konkretno sta se strani sicer dogovorili in v katerih točkah je vlada izpolnila stavkovne zahteve Fidesa, še ni znano.

Za mediacijo sta se strani dogovorili na sestanku v ponedeljek popoldne. V Fidesu so pred začetkom sestanka sicer izrazili pričakovanje, da bodo že na sestanku z ministrstvom sklenili stavkovni sporazum, ki so ga pripravili v sindikatu, a se to takrat še ni zgodilo.

Med stavkovnimi zahtevami Fidesa je bila ob doslednem upoštevanju standardov in normativov ter odpravi plačnih nesorazmerij v zdravstvenih timih - enak dvig za vsa zdravniška in zobozdravniška delovna mesta pričakujejo do 1. aprila - tudi javna in jasna opredelitev vlade, da za nevzdržne razmere niso odgovorni zdravniki.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Bobi |  11 .01. 2023 ob  07: 15
Mafija....vse zmenjeno že prej
Ištrijan |  10 .01. 2023 ob  20: 35
Mediacija je uspela!

Koliko ugodnosti so nasi ubogi/obubozani zdravniki iztrzili in za koliksno povisanje plac gre? Nas vegi prvi minister pac zna....!
Martin Kacur |  10 .01. 2023 ob  20: 34
Od vedno so sindikalisti bili za več denarja za isto ali manj dela.