ŽE VESTE, ČE STE UPRAVIČENI DO ENERGETSKEGA DODATKA? Spletni kalkulator za preverjanje zneska pomoči

Slovenija

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je predstavitev spletnega kalkulatorja za izračun energetskega dodatka, ki je bila napovedana za danes ob 13. uri, prestavilo, kalkulator tako danes še ne bo dostopen. Kot so povedali na ministrstvu, ga bodo predstavili v naslednjih dneh.

Na ministrstvu podrobneje razlogov ne pojasnjujejo. Ne bo pa kalkulator še danes dostopen, kot so napovedali v ponedeljek.

Po zakonu o začasnih ukrepih za odpravo posledic draginje za najbolj ranljive skupine prebivalstva, ki je začel veljati 10. septembra, bodo enkratni dodatek prejeli prejemniki denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka ter invalidi.

Dodatek bo za samsko osebo znašal 200 evrov. Za enostarševske družine bo znašal 200 evrov in še 118 evrov za vsakega otroka ali še 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. Za dvostarševske družine bo znašal 314 evrov in bo povečan za 118 evrov za vsakega otroka ali za 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. Za osebi, ki sta v zakonski zvezi ali zunajzakonski skupnosti brez otrok, bo dodatek 314 evrov. Energetski dodatek za najranljivejše invalide bo znašal 200 evrov.

Dodatek bo izplačan najpozneje v novembru oz. po izdaji prve odločbe do denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka, veljavne kadarkoli v obdobju od 1. avgusta 2022 do 31. marca 2023, določa zakon.

Denarno socialno pomoč in varstveni dodatek, kot so predstavniki ministrstva povedali ob sprejemanju zakona v DZ, prejema okoli 63.000 gospodinjstev, v katerih živi okoli 103.000 ljudi, do dodatka pa bo upravičenih še okoli 13.500 invalidov.

Ministrstvo želi, tudi s pomočjo spletnega kalkulatorja, v sistem privabiti čim več ljudi, ki bi bili do dodatka upravičeni, a v sistem trenutno niso vključeni.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  05 .10. 2022 ob  12: 24
Kaj delajo kaj na teh ministrstvih?