ŽE DRUGI ODSTOP MARTE KOS: Poslavlja se tudi od mesta podpredsednice Gibanja Svoboda

Slovenija

Marta Kos je odstopila z mesta podpredsednice Gibanja Svoboda, so za STA potrdili v stranki. Kosova je v odstopni izjavi, ki jo je pridobila STA, med drugim zapisala, da je njeno življenje po odstopu od predsedniške kandidature dobilo nove usmeritve, zaradi katerih podpredsedniškim dolžnosti ne bo mogla posvetiti "dovolj časa in predanosti".

V Gibanju Svoboda odločitve Kosove podrobneje ne komentirajo, odgovarjajo le, da spoštujejo njeno osebno odločitev.

V odstopni izjavi, ki jo je pridobila STA, naslovljeni na člane sveta stranke, je Kosova sicer med drugim zapisala, da verjame, da je v interesu stranke, da "reorganizira vodenje na način, ki bo stranki omogočal, da se bo postavila na trdne temelje in uspešno nastopila na letošnjih lokalnih volitvah in šla enotna in močna tudi na naslednje parlamentarne volitve".

Kot je še zapisala, z mesta podpredsednice odstopa "iz spoštovanje do funkcije". Ob tem je spomnila, da je s stranko intenzivno sodelovala od februarja letos, mesto podpredsednice pa zasedla aprila, ko so se "borili za zmago na parlamentarnih volitvah". Ob tem je še ocenila, da je Slovenija z novim sklicem parlamenta, v katerem stranko zastopa 41 poslancev, in vlado pod vodstvom predsednika stranke in premierja Roberta Goloba, bolje pripravljena na sedanje in prihodnje izzive.

Kosova sicer za zdaj še vedno ostaja članica stranke, je potrdila za Dnevnik, ki je tudi prvi poročal o njenem odstopu z mesta podpredsednice.

Že ob umiku kandidature za predsednico države je bilo v nekaterih krogih slišati, da naj bi znotraj stranke Gibanje Svoboda obstajala trenja, o čemer poroča tudi Dnevnik. A so tedaj iz stranke sporočili, da naj bi se Kosova kot podpredsednica odločila vse moči usmeriti v delo znotraj stranke.

Kosova je sicer uradno iz bitke za predsednico države odstopila zaradi osebnih razlogov. Po informacijah Dnevnika pa naj bi njeni odločitvi o izstopu iz predsedniške tekme botrovalo tudi dejstvo, da znotraj stranke ni imela soglasne podpore. Pred uradnim začetkom kampanje naj bi iskala podporo pri poslanski skupini stranke, kjer naj bi ji prikimali vsi poslanci razen enega. Dnevnik navaja, da naj bi ji podporo odrekla predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Največja vladna stranka je tako ostala brez predsedniškega kandidata, o čemer bodo med drugim razpravljali na četrtkovi seji sveta stranke. Izvršni odbor Gibanja Svoboda je sicer po odstopu Kosove že sklenil, da ne bodo ponudili drugega kandidata, Golob pa je takrat dejal, da bo svet stranke v 14 dneh odločil, katerega od preostalih predsedniških kandidatov bodo podprli.

Končna odločitev stranke bo tako po pričakovanjih znana v četrtek, ko se člani sveta stranke na seji verjetno ne bodo mogli izogniti tudi razpravi o odstopu Kosove.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istrijan |  13 .09. 2022 ob  18: 50
Evo pa se je začelo! Zdaj pa eden po eden in gre stranka po stopinjah bivše SMC
kokodek |  13 .09. 2022 ob  18: 18
stranke sploh ne bi smele imeti kandidata za predsednika države. kandidat naj bo vsak, ki zbere zadostno število podpor ( velja naj za vse enako)!!!!!
Prč |  13 .09. 2022 ob  17: 58
Ha, ha. Prišli dokumenti, da je udbašica in nič več najboljša kandidatka, se jo izogibajo vsi, kot da je kužna. Samo vi plešite, račun bomo itak vsi plačali.
zoran13 |  13 .09. 2022 ob  16: 57
V današnji strankarski politiki, kjer sodelujejo stranke Partitokracije je zelo pomembna poslušnost vodstva oziroma liderja stranke, problem nastane, ko se kaj zalomi ali pa, ko kdo noče tega početi več, da samo kima in dviguje roke...povrhu tega, pa je edino prav, da najmočnejša stranke nima kandidata za predsednika države, če že zaseda druga vodilna mesta v Sloveniji...ampak problem partitokracija pa ostaja rak rana v našem demokratičnem volilnem sistemu...