ŽE DANES DO 32 STOPINJ CELZIJA: Kako visoko se bo povzpelo živo srebro v prihodnjih dneh?

Slovenija

Slovenijo bo te dni zajel prvi vročinski val, ki bo glede na zadnje izračune meteoroloških modelov kar izrazit. Nakazujejo prihod zelo močnega in intenzivnega afriškega anticiklona, ki bo nad osrednjo Slovenijo najvišje temperature prinesel v sredo in še nekoliko višje v petek.

"Vročina se bo začela stopnjevati v začetku tedna, ko bo že okoli 30 stopinj Celzija. Nato bomo vsak dan dodali še stopinjo ali dve. To pomeni, da bomo v četrtek in petek, ko bo predvidoma vrhunec vročinskega vala, marsikje dosegli in verjetno tudi presegli 35 stopinj Celzija. Skupaj z vročo afriško zračno maso se bo k nam razširil saharski prah, poleg tega pa bo v zraku veliko vlage, zato bo visoke temperature še težje prenašati," je za Meteoinfo zapisal vremenski prognostik Rok Nosan.

???? ☀️ Vse kaže, da bo v prihodnjem tednu, ko se pomlad tudi koledarsko prevesi v poletje, pošteno "zakurilo". Pred nami...

Objavil/a Meteoinfo Slovenija dne Petek, 14. junij 2024

Ker se bodo poleg nižin močno ogrele tudi višine, bodo popoldanske plohe in nevihte večji del prihodnjega tedna malo verjetne. Vreme bo tako zelo primerno tudi za košnjo in sušenje sena.

"Konec prihodnjega tedna bo vročina nekoliko popustila, a verjetno ne za dolgo, saj bi lahko bili že zadnji junijski dnevi spet bolj vroči," je zaključil Nosan.

Na spletnih straneh Agencije RS pa je zapisano, da bo danes precej jasno, čez dan bo nastalo nekaj kopaste oblačnosti. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 30 stopinj Celzija. Jutri bo pretežno jasno, pihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 16, najvišje dnevne od 28 do 32 stopinj Celzija. Na Primorskem pa bo najnižja jutranja temperatura bo okoli 17, najvišja dnevna okoli 29 stopinj Celzija. Zjutraj bo pihal šibek burin, čez dan šibek maestral. Morje bo večinoma mirno ali le rahlo vzvalovano.

Obeti

V sredo in četrtek bo pretežno jasno in še nekoliko bolj vroče. Pihal bo jugozahodnik.

Vremenska slika

Nad srednjo Evropo in Sredozemljem je območje visokega zračnega tlaka. Z jugozahodnim vetrom v višinah k nam doteka dokaj topel zrak.

Napoved za sosednje pokrajine

Precej jasno bo, v Alpah bo popoldne nastala kakšna ploha ali nevihta. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija