ZDRAVSTVENI MINISTER O HEPATITISU NEZNANEGA IZVORA: "Aktivirane so vse pristojne institucije"

Slovenija

Po pojavu suma na hepatitis neznanega izvora pri enem otroku v Sloveniji, je zdravstveni minister Janez Poklukar danes stopil pred novinarje. Dejal je, da gre v navedenem primeru najverjetneje dejansko za hepatitis, a da otrok dobro okreva in je že v domači oskrbi. "Aktivirane so vse institucije, ki pokrivajo to področje," je starše pomiril minister.

Starše je pozval, naj ostanejo mirni, a vseeno previdni in pozorni"Starše naprošam, da so na simptome pozorni, vendar ohranijo mirnost, saj gre za izredno redek virus. Med simptome spadajo zlatenica, temen urin ter bledo blato. Hkrati jih pozivam, da upoštevajo temeljne higienske ukrepe za preprečevanje prenosa okužb dihal." Če pri otroku opazite katerega izmed navedenih simptomov, pa ga je nujno treba odpeljati do pediatra.

Poklukar je še poudaril, da so v Sloveniji "aktivirane vse institucije, ki pokrivajo to področje", od NIJZ oziroma Centra za nalezljive bolezni do Inštituta za mikrobiologijo (IMI), pridružuje pa se jim tudi NLZOH. V stiku pa so tudi z epidemiologom Mariom Fafanglom.

Preplah je med starši povzročil prvi potrjen primer hepatitisa neznanega izvora pri otroku v Sloveniji, pri katerem pa je šlo za lažji potek bolezni. Otrok, star nad 10 let, ki je bil na Infekcijski kliniki hospitaliziran dva dni, je že v domači oskrbi in okreva.

BONUS VIDEO: Smo Slovenci v očeh tujcev dobri gostitelji?

"Jasnega vzroka akutnega vnetja jeter še vedno nimamo," je povedal Poklukar in naštel različne možne povzročitelje: viruse, druge patogene, toksine iz okolja, nenazadnje pa tudi spremenjen način druženja zaradi pandemije covida-19.

Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec je kot možnega povzročitelja omenil tudi adenovirus, ki med drugim povzroča tudi drisko. Ob tem pa je opozoril, da potrjena okužba z adenovirusom še ne pomeni nujno, da gre za akutni hepatitis neznanega vzroka.

Kot je danes navedla pediatrinja in infektologinja Tatjana Mrvič, pri otroku s sumom na okužbo z akutnim hepatitisom adenovirusa niso potrdili.

Po njenih besedah pa je pomembno, da javnost pomirimo. "V Sloveniji imamo zelo dober zdravstveni sistem, otroci s sumom na okužbo bodo hitro prišli do ustrezne obravnave in diagnostike," je dejala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  28 .04. 2022 ob  17: 18
Pa boste nehali nakladat te lazi? Samo se bebcem ni jasno, da je to od cepiv. Preneseno od starsev. Pa se hujsi zdravstveni problemi so kot posledica cepljenja. Stotisoci umirajo po celem svetu in miljoni imajo hude posledice, le skorumpirani mediji rega ne objavijo. Dajte se malo kje drugje kaj prebrat, se vedno obstaja nekaj virov kjer niso prodali duse kriminalni eliti.