ZDRAVO IN KVALITETNO PARTNERSTVO: Preverite znake, ki kažejo, da ste v dobri zvezi

Trendi

Na knjižnih policah in spletu lahko najdete malo morje čtiva o tem, kaj točno bi morali iskati pri popolni partnerki oz. partnerju in kakšno bi moralo biti zdravo razmerje. Dejstvo je, da popolna ljubezen ne obstaja, stvari pa so veliko bolj preproste, kot si upate priznati.

Skoraj vsi ljudje že na začetku odnosa z drugim človekom dobijo nek občutek. Slednji ni dober ali slab, temveč je zgolj občutek, ki kaže, ali se ob nekom počutite dobro ali pa malo manj dobro. Pri odnosih tako ni neke posebne filozofije, zgolj znaki, ki kažejo na to, da ste v kvalitetnem odnosu.

Poslušati in biti slišan

Cyndi Darnell, terapevtka za spolnost in odnose, poudarja da sta poslušanje in biti slišan ena najpomembnejših stvari v razmerju. Darnellova pravi, da "se s partnerjem ne moreta strinjati o vsem. Zato se osredotočita na poslušanje, ki predstavlja petdeset odstotkov uspešne komunikacije," piše YourTango.

Iskrena in odprta komunikacija

Resnično najpomembnejša stvar pri vsakem odnosu, bodisi partnerskem in prijateljskem ali pri tistih v službi, sta komunikacija in iskreno izražanje. Gre za jasno izražanje lastnih potreb ter dejstvo, da ne pričakujete, da bo vaš partner znal brati vaše misli in točno vedel, kaj želite.

Pogovarjanje o manj prijetnih stvareh

Včasih je težko izraziti manj prijetna občutja in čustva. Morda se bojite, da ne boste sprejeti tako, kot si želite, morda imate splošen strah in prepričanje, da se ne smete izražati. A v zdravih odnosih imate vedno priložnost povedati svoje mnenje, izraziti svoja čustva in občutja o čemer koli.

Sprotno izražanje nestrinjanj

Če sproti izražata svoja nestrinjanja in tudi manj prijetna občutja, sta vsekakor v zdravem odnosu. Konflikti so del vsakega odnosa, a pomembno je, kako jih rešujete.

Eden iz drugega vlečeta dobro

Različni ljudje so zmožni priklicati raznolike različice nas, kajne? Drugi vas ne morejo ceniti, če ne cenite sami sebe. Ko opazite, da ste si všeč takšni, kakršni ste z določeno osebo, ker vidite in opazite, da iz vas izvleče tisto dobro, je to vsekakor znak zdravega razmerja. Bodite pozorni, kako ljudje ravnajo z vami in ne bojte se postaviti zase in izraziti svoje potrebe.

Podoben pogled na skupno prihodnost

Vsak odnos mora imeti dve celi čustveno zreli osebi. Pri tej točki ni govora o razlikovanju mnenj, temveč o gradnji skupne prihodnosti. Si oba želita otroke? Ali pa nasprotno, o njih ne razmišlja noben? Si oba želita potovati? Imata enako mnenje o kreditih? Četudi se takšna vprašanja zdijo na začetku brezzvezna, slej kot prej odločajo o prihodnosti razmerja. Človek, ki si srčno želi otroke, in nekdo, ki na otroke ne bi niti pomislil, pač ne gresta skupaj.

Trud drug za drugega

Veliko ljudi se začne v odnosih počutiti preveč udobno. Prenehajo delati stvari, ki so jih počeli na začetku razmerja. Vse to pa vodi v skrajno nezadovoljstvo. Vsak odnos zahteva trud in delo na obeh straneh. Če se trudita drug za drugega tudi in predvsem, ko si gresta na živce, je to vsekakor znak zdravega razmerja.

Medsebojna podpora

Zelo pomembno je, da v razmerju ne izgubite svoje identitete. Če se morate zaradi razmerja odpovedati temu, kar ste, to ni pravo razmerje za vas. V zdravem odnosu vas bo partner vedno podpiral na poti, za katero ve, da si jo srčno želite, in seveda obratno.

Odprto izražanje čustev in mnenj

Kot prej omenjeno, je komunikacija najpomembnejša stvar v vsakem razmerju. Zadrževanje stvari, čustev in mnenj zaradi strahu pred odzivom partnerja ni niti dobro niti zdravo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija