ZDRAVNIŠKA ZBORNICA O ODPRTJU TRETJE MEDICINSKE FAKULTETE V KOPRU: "Primorska nima univerzitetne bolnišnice in nima pogojev"

Koper

Vlada je na današnji dopisni seji sklenila, da bo z Univerzo na Primorskem podpisala pismo o nameri za razvoj in izvajanje enovitega magistrskega študijskega programa medicina na tej univerzi, so sporočili po seji. To je sicer na torkovi seji DZ napovedal že premier Robert Golob.

"V sredo bomo v Kopru podpisovali dogovor z Univerzo na Primorskem o otvoritvi tretje medicinske fakultete," je včeraj napovedal predsednik vlade Robert Golob. Pričakuje se 100 novih vpisnih mest, denar za novo stavbo je že zagotovljen.

Kot so na vladni spletni strani zapisali v obrazložitvi, je v skladu z resolucijo o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2016-2025 za učinkovito upravljanje javne zdravstvene službe nujno potrebno načrtovanje kadra. "Zagotavljanje zdravstvenega kadra je namreč ena od prioritet v skrbi za stabilnost sistema zdravstvenega varstva in zdravstvenega zavarovanja," so zapisali.

Prosta migracija delovne sile znotraj EU in nizka imigracija zdravstvenih delavcev iz držav izven EU ne zadoščata za ustrezno rast števila zdravnikov. Poleg tega se potrebe po kadrih večajo tudi zaradi demografskih in epidemioloških sprememb, razvoja medicinskih tehnologij ter personalizirane medicine, poudarjajo na vladi.

Vlada bo UP dodelila dodatna sredstva za opremo

Izpostavljajo, da iz javnih evidenc vsakoletnega razpisa za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe izhaja, da število prijavljenih kandidatov za študij medicine bistveno presega število razpisanih vpisnih mest. Vlada je zato sprejela odločitev, da ugodi prošnji primorske univerze za podporo pri vzpostavitvi medicinske fakultete. Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije in ministrstvo za zdravje bosta zagotovila podporo pri razvoju novega študijskega programa, so še napovedali.

Vlada bo v okviru že obstoječega investicijskega projekta novogradnja UP Fakultete za vede o zdravju, ki so ga marca uvrstili v veljavni načrt razvojnih programov 2024-2027, dodatno dodelila sredstva za nabavo specifične laboratorijske opreme za izvajanje medicinskih raziskav oziroma laboratorijskih vaj, da bo objekt primeren tudi za izvajanje izobraževalne in znanstvenoraziskovalne dejavnosti na področju medicine, so zapisali v sporočilu.

Predvideni novi študijski program bo financiran v skladu z veljavno zakonodajo in strategijami v času njegovega prvega razpisa za vpis. Univerza na Primorskem bo nov magistrski študijski program začela izvajati v študijskem letu 2027/2028.

Dela bodo začeli v času te vlade in pričakuje se 100 novih vpisnih mest, je v torek zatrdil Golob. "To je najboljši možen odgovor, kako bomo povečali dostopnost - da bomo v Sloveniji izšolali več zdravnikov," je poudaril.

Zdravniška zbornica Slovenije: Primorska nima ustreznih pogojev

Bojana Beović, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije

Na Zdravniški zbornici Slovenije medtem menijo, da se ob Golobovi najavi postavlja vprašanje, kje bodo vsi ti študenti opravljali vaje in pridobivali praktične izkušnje, ki so "neprecenljive za bodoče zdravnike".

V odzivu so poudarili, da medicinsko izobraževanje zahteva obsežno praktično delo, ki se običajno izvaja v univerzitetnih bolnišnicah in zdravstvenih ustanovah. V Sloveniji imamo trenutno le dve univerzitetni bolnišnici, in sicer univerzitetna klinična centra Ljubljana in Maribor. Primorska univerzitetne bolnišnice nima, zato trenutno nima ustreznih pogojev za izvajanje potrebne klinične prakse za študente, poudarjajo.

"Prav tako si želimo, da bi bili pogoji za delo zdravnikov v Sloveniji boljši, saj bi na ta način mlade zadržali v Sloveniji in jih privabili na specializacije, za katere trenutno ni dovolj interesa. Z izboljšanjem delovnih pogojev in infrastrukturnih zmogljivosti bi lahko povečali privlačnost zdravniškega poklica v tistih specialnostih in na tistih delovnih mestih, kjer jih najbolj primanjkuje," so še zapisali.

Dekan MF Maribor: obstoječi fakulteti bi ob ustrezni prostorski širitvi zlahka sprejeli dodatnih 100 študentov

Dekan ljubljanske medicinske fakultete Igor Švab je po Golobovi napovedi za časnik Večer pojasnil, da o tretji fakulteti prvič sliši. "Nas ni nihče nič vprašal niti nas ni obvestil. Ne vem, če je to pametno, saj že zdaj primanjkuje pedagoškega kadra, ki si ga bomo potem kradli," je dejal.

Tudi dekan mariborske medicinske fakultete je bil po poročanju Večera nad novico presenečen. Pojasnil je, da o tem niso nikoli razpravljali na strateškem svetu, katerega član je. Hkrati je poudaril, da fakulteta ni zgolj prostor, temveč potrebuje tudi ustrezen kader. "Obe obstoječi fakulteti bi, ob ustrezni prostorski širitvi, zlahka sprejeli dodatnih sto študentov, a mariborski država ni pripravljena zagotoviti niti sredstev za zemljišče," je poudaril.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  21 .05. 2024 ob  17: 15
Podpiram!!
Naj bo to se en mejnik k samostojnosti in samozadostnosti Istre vis-a-vis Sloveniji. Ceprav je jasno, da bo ljubljana to na vsak nacin ovirala in nagajala, kot je ves cas, ko se je ustanavljala univerza!

Naj se ta projekt rodi.
kokodek |  21 .05. 2024 ob  16: 47
zdravniki iz fidesa se veselijo. poleg dela v javnem in zasebnem sektorju bodo lahko še predavali in dokazali, da zmorejo delati 25 ur na dan
Prč |  21 .05. 2024 ob  12: 49
Golob spet sanja, laže in zapravlja čas.