ZDRAVKA MAMIĆA ARETIRALI V MEĐUGORJU: Ali ima bosansko državljanstvo?

Svet

Pripadniki policije BiH so danes v Međugorju prijeli svetovalca zagrebškega nogometnega kluba Dinamo Zdravka Mamića na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je v torek razpisala Hrvaška, poročajo hrvaški in bosanski mediji. Mamić je bil nepravnomočno obsojen na šest let in pol zapora zaradi finančnih malverzacij v Dinamu, a je pobegnil v BiH.

Nekdanjega izvršnega predsednika Dinama so prijeli pripadniki bosanske policijske agencije (SIPA), je poročal novičarski portal iz BiH žurnal.info. Podobno novico je objavilo več medijev v BiH in na Hrvaškem.

Hrvaška je v sredo za Mamićem razpisala mednarodno tiralico in evropski priporni nalog, ker hrvaški zakon določa pripor v primeru nepravnomočnih sodb za osebe, ki so obsojene na več kot pet let zapora. Mamić pa se je s pobegom v BiH pred izrekom sodbe izognil izvajanju zakona.

Mamićeva aretacije je bila pričakovana, potem ko so bosanske oblasti v sredo prejele mednarodno tiralico s Hrvaške. Pojasnile so, da bodo Mamića prepeljale na sodišče, na katerem se bo izjasnil, ali ima državljanstvo BiH ter ali nasprotuje izročitvi Hrvaški.

Mamić je v sredinem pogovoru za uredništvo bosanske regionalne televizije N1 potrdil, da ima tudi bosansko državljanstvo, ker je bil njegov oče rojen v BiH. BiH praviloma ne izroča svojih državljanov.

Še zmeraj najmočnejši mož hrvaškega nogometa je po pobegu v BiH večkrat sporočil, da se "za živo glavo" ne bo vrnil na Hrvaško ter da bo na prostosti v BiH pripravljal svojo obrambo, da bi dokazal svojo nedolžnost.

Hrvaški pravosodni minister Dražen Bošnjaković je po današnjem srečanju v Zagrebu s svojim bosanskim kolegom Josipom Grubešem dejal, da postopek o izročitvi Mamića poteka ter da bo končno odločitev sprejelo sodišče v BiH.

Deli novico:

da ni blo njega |  15 .06. 2018 ob  15: 22
s temi strici verjetno misliš strice iz murgelj, a ne? ker prejšnji teden, ravno dan pred obsodbo, so vidli malega murglčana s pesom pod rožnikom. to pa že ne more bit slučaj.....
Juce |  14 .06. 2018 ob  19: 31
Pobral od Todoroviča
Sveta Marija, |  14 .06. 2018 ob  17: 46
prosi za nas!!... BTW, a sta papež in njegov stanovski kolega Franc Rode že priznala tamkajšnje prikazovanje ali pa smatrata, da je ta Marija kakšna druga, iz kakšnega drugega "tabora" kot tista iz Lourda? ... samo vprašam ! ... ... ( lahko bi pa naredili DNK preiskavo in bi bilo potem vse jasno ? Sapienti sat, bi rekel Erazem Roterdamski !!... )

da ni blo njega |  14 .06. 2018 ob  14: 31
-1
ne bi blo niti dinama, modriča itd... problem vrjetno bil, da ni hotel deliti denarja z strici
jurij |  14 .06. 2018 ob  13: 53
Ta bedak bi že zdavnaj moral biti v zaporu.