ZDRAVILO ZA URBANA JE V PRODUKCIJI: "Raziskave, ki smo jih do tega trenutka opravili, so bile uspešne"

Slovenija

Zdravilo za dečka Urbana in ostale otroke s sindromom CTNNB1 je v produkciji. Novico je na družbenem omrežju Facebook sinoči naznanila gonilna sila dobrodelnega društva Palčica pomagalčica, ki je zbiralo sredstva za razvoj programa genske terapije.

???? HVALA VSEM VAM IZ SRCA DO SRCA IN ŠE VEČ ???? Zdravilo za Urbana in ostale otroke s sindromom CTNNB1 je v...

Objavil/a Larisa Štoka dne Torek, 14. november 2023

Spomimo, Urbanova starša sta sama ustvarila fundacijo Koraki za Urbana, pri čemer sta se povezala z obalnim društvom Palčica pomagalčica. Da bi lahko začeli z razvojem genskega zdravila, so morali zbrati več kot 2 milijona evrov. Ta cilj so dosegli.

"Z največjim veseljem sporočamo, da so se naši napori obrestovali. Raziskave, ki smo jih do tega trenutka opravili, so bile uspešne. Gensko nadomestnega zdravila "Urbagen" ima dobro ekspresijo na celičnih in živalskih modelih. Zdravljenje živali s tem zdravilom je privedlo do izboljšanja različnih simptomov," je besede Urbanove mamice povzela Larisa Štoka. V letošnjem in naslednjem letu sicer sledijo še toksikološke študije, "a glede na to, da ekspresija v zelo visokih dozah ni previsoka, smo glede nadaljnih študij mirni".

14. in 15. junija pa bo v Ljubljani potekala druga mednarodna konferenca, na kateri pričakujejo številne otroke s sindromom CTNNB1. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija