ZDA PRELOŽILE PREPOVED POSLOVANJA S HUAWEIJEM: Ta z Googlom zdaj išče možne rešitve

Svet

ZDA so prepoved poslovanja s kitajskim tehnološkim velikanom Huawei v ponedeljek preložile za 90 dni. Kot so pojasnili na ameriškem ministrstvu za trgovino, je potrebnega nekaj manevrskega prostora, da bi se izognili hudim motnjam na trgu. Huawei in ameriški tehnološki velikan Google medtem iščeta rešitev za težave, ki jih imata zaradi prepovedi.

Ameriško ministrstvo za trgovino je v ponedeljek poudarilo, da odložitev prepovedi poslovanja s Huaweijem ne spreminja odločitve predsednika Donalda Trumpa o prepovedi poslovanja s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA. Kot so pojasnili, so Huaweiju le izdali začasno dovoljenje, ki bo temu tehnološkemu gigantu omogočil poslovanje z ameriškimi podjetji, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Začasno splošno dovoljenje operaterjem daje čas, da sklenejo dogovore z drugimi, ministrstvu pa manevrski prostor za določitev dolgoročnih ukrepov za ameriška in tuja telekomunikacijska podjetja, ki so trenutno odvisna od Huaweijeve opreme," je pojasnil ameriški minister za trgovino Wilbur Ross.

Ameriški predsednik Donald Trump

Huawei bo izgubil dostop do Googlovih aplikacij

ZDA so poslovanje s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA, prepovedale prejšnji teden. Podjetja ali države v izvršnem ukazu predsednika Trumpa niso posebej omenjene, a v prvi vrsti naj bi šlo predvsem za ukrep proti Huaweiju.

Med prvimi je prepoved upošteval ameriški tehnološki velikan Google, ki s svojim sistemom Android opremlja večino pametnih telefonov na svetu. V nedeljo je sporočil, da prekinja sodelovanje s Huaweijem. Huawei bo izgubil dostop do Googlovih aplikacij, kot sta Gmail in Maps. To bo sicer prizadelo le potencialne kupce novih pametnih telefonov.

Na obstoječih napravah bodo delovale še tudi nekatere druge storitve. V Googlu so danes izrecno omenili funkciji, kot sta Google Play in Google Play Protect. Slednja preveri naložene aplikacije in občasno pregleda napravo. Če odkrije morebitno škodljivo aplikacijo, lahko uporabnika posvari ali pa jo celo samodejno odstrani.

Huawei in Google sicer iščeta rešitev za težave, ki jih imata zaradi prepovedi. "Google je dobro in zelo odgovorno podjetje," je ustanovitelj Huaweija Ren Zhengfei po poročanju tujih tiskovnih agencij danes dejal za več kitajskih medijev.

Huawei: "5G ne bo prizadet zaradi ameriške politike"

Ren je dejal, da trenutno ravnanje ameriške politike podcenjuje moč Huaweija. "Huaweijev 5G absolutno ne bo prizadet. Kar se tiče tehnologije 5G, ostali Huaweija ne bodo dohiteli v dveh ali treh letih," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodal Ren.

Povedal je tudi, da 90-dnevni odlog ne vpliva močno na Huawei: "Smo pripravljeni." Huawei po njegovih besedah okoli polovico čipov, ki jih potrebuje za svojo opremo, dobi iz ZDA, ostalo polovico izdela sam. "Ne moremo biti izolirani od sveta ... Izdelamo lahko enake čipe, kot so ameriški, ampak to ne pomeni, da jih ne bomo kupovali," je dejal.

Nekateri analitki pa po poročanju AFP menijo, da prepoved ogroža Huawei, ki da se močno zanaša na ameriške komponente. "Če se bo prepoved nadaljevala, bo Huaweiju gotovo škodila, posebej pri pametnih telefonih, a tudi na področju podatkov in omrežij," je ocenil Patrick Moorhead iz družbe Moor Insights & Strategy.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija