ZDA prekinile pomoč opoziciji na severu Sirije

ZDA so prekinile vso nesmrtonosno pomoč opoziciji na severu Sirije, kjer so islamistični uporniki zasedli oporišča in skladišča Svobodne sirske vojske, ki jo podpira Zahod. Enako odločitev je sprejela tudi Velika Britanija.

Nesmrtonosna pomoč, ki jo upornikom dostavlja Washington, zajema oklepna vozila, očala za nočno opazovanje in napredno komunikacijsko opremo.

"Videli smo poročila, da so sile Islamske fronte zasedle sedež in skladišča v Atmehu, ki pripadajo Vrhovnemu vojaškemu svetu in razumljivo je, da smo zaskrbljeni," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik ameriškega veleposlaništva v Ankari T.J. Grubisha. Kot je pojasnil, so ZDA zaradi trenutnih razmer prekinile dostavo vse nesmrtonosne pomoči na sever Sirije.

Islamska fronta, največja islimistična uporniška skupina v Siriji, je zasedla oporišča in skladišča Svobodne sirske vojske blizu mejnega prehoda s Turčijo Bab al Hava. Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice je skupina v torek zavzela tudi ta mejni prehod.

Tiskovni predstavnik ameriškega veleposlaništva v Ankari je pojasnil, da odločitev za prekinitev dobave tovrstne pomoči ne vpliva na humanitarno pomoč, ki jo usklajujejo mednarodne in nevladne organizacije.

Enako odločitev je medtem sprejela tudi Velika Britanija. "Ne načrtujemo dostave nikakršne opreme, vse dokler situacija ostaja nejasna," je za AFP dejal tiskovni predstavnik britanskega veleposlaništva v Ankari. Dodal je sicer, da odločitev ne pomeni omejevanja britanske pomoči sirski opoziciji.

Islamsko fronto je minuli mesec ustanovilo šest skupin, ki se zavzemajo za ustanovitev islamske države na ozemlju Sirije. Fronta zavrača oblast Svobodne sirske vojske.