ZDA najverjetneje brez obtožnice proti Assangeu

Svet

Ustanovitelja spletne strani WikiLeaks Julian Assange po poročanju ameriškega časnika Washington Post najverjetneje ne rabi skrbeti, da bi proti njemu v ZDA vložili obtožnico zaradi objave tajnih dokumentov. Ameriško pravosodno ministrstvo naj bi imelo namreč težavo, da Assangea ne bi moglo preganjati, ne da bi napadlo tudi ameriške medije.

Pravosodno ministrstvo je po poročanju časnika, ki se sklicuje na dobro obveščene vire, prišlo do zaključka, da bi moralo enako kot proti Assangeu ravnati tudi proti ameriškim medijem in novinarjem. Je pa res, da dokončne odločitve še niso sprejeli.

WikiLeaks je v letih 2010 in 2011 objavil več deset tisoč zaupnih depeš ameriških veleposlaništev. Med drugim je spletna stran s tem razkrila podrobnosti iz vojn v Afganistanu in Iraku, ki so razburile javnost. Vojak Bradley Manning (sedaj Chelsea), ki je WikiLeaksu zagotovil dokumente, je bil poleti obsojen na 35 let zaporne kazni.

Assange je trenutno na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, kamor se je zatekel, da bi se izognil izročitvi Švedski. Tam mu nameravajo soditi zaradi spolnih napadov, Assange pa se boji, da bi ga izročili ZDA. Prostorov veleposlaništva ne more zapustiti že več kot leto dni.

Washington Post še zanika špekulacije, da naj bi že obstajala skrivaj spisana obtožnica proti Assangeu.

Deli novico: