ZDA krivdo za kemični napad v Siriji pripisale Asadu

Ameriški državni sekretar John Kerry je ob predstavitvi težko pričakovanega obveščevalnega poročilo o napadu s kemičnim orožjem pri Damasku minuli teden krivdo zanj pripisal režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada. A je Kerry ob tem napovedal nadaljevanje pogovorov vlade z ameriškim ljudstvom, kongresom in mednarodnimi partnerji.

"Dokazi ne morejo biti bolj jasni," je dejal Kerry in nato našteval vse, kar so zbrali ameriški obveščevalci, na koncu pa pribil, da Asadovemu režimu ne morejo dovoliti, da se izmuzne brez kazni. Dejal je še, da se bodo ZDA o odgovoru na napade s kemičnim orožjem odločile ob svojem času in na podlagi lastnih vrednot.

Kerry tako znova ni napovedal, kdaj bo prišlo do napada na Sirijo, in glede na njegove besede ni gotovo, da se bo to zgodilo v kratkem. Govoril je namreč o tem, da se bodo nadaljevali pogovori vlade z ameriškim ljudstvom, kongresom in mednarodnimi partnerji.

Prav tako danes izdana ocena ameriške vlade o napadih s kemičnim orožjem 21. avgusta v predmestju Damaska pravi, da vlada z največjo možno mero gotovosti ugotavlja, da je napad izvedla sirska vlada. Pri tem je bil uporabljen tudi živčni plin, umrlo pa je najmanj 1429 ljudi, od tega 426 otrok.

Ameriška vlada je sicer objavila le del ocene, celotno, ki vsebuje zaupne informacije, pa je delila s kongresom in nekaterimi ključnimi zaveznicami.

Kerry je na novinarski konferenci še nakazal, da ZDA ne bodo čakale na poročilo preiskovalcev ZN s terena. "Njihovo poročilo ne bo vsebovalo ničesar novega, kar ne bi vedeli že zdaj," je dejal Kerry in dodal, da ZDA ostajajo zavezane iskanju diplomatske rešitve krize v Siriji.

Zagotovil je še, da posredovanje v Siriji, če bo do njega prišlo, ne bo v ničemer podobno posredovanju v Iraku, Afganistanu ali v Libiji. Vojakov v Sirijo ne bodo pošiljali, spopad pa ne bo brezkončen. "Obama je povedal, da bo odgovor omejen na kaznovanje uporabe kemičnega orožja," je dejal.

Državni sekretar je pred novinarje stopil, potem ko je Obama z njim in drugimi svetovalci za nacionalno varnost v Beli hiši danes razpravljal o sirskem vprašanju. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon pa je medtem o napredku preiskave o kemičnem napadu v Siriji na sedežu ZN v New Yorku obveščal veleposlanike Velike Britanije, Kitajske, Francije, Rusije in ZDA.

Inšpektorji so medtem svoje delo v Siriji v skladu z napovedmi že zaključili. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik ZN Martin Nesirky, bo Ban tako pripravljen ta konec tedna o preiskavi poročati Varnostnemu svetu ZN. Zasedanja slednjega sicer še ni formalno zahtevala nobena od držav.

"Ekipa je končala zbiranje vzorcev in dokazov," je novinarjem povedal Nesirky ter napovedal, da bodo še zadnji inšpektorji Damask in Sirijo zapustili v soboto, potem ko je del njihove ekipe že odpotoval. Iz Sirije je že odpotovala tudi posebna odposlanka ZN za razorožitev Angela Kane. Banu naj bi v New Yorku poročala že v soboto.

Vzorce bodo odnesli v evropske laboratorije

Ekipa 13 strokovnjakov, ki jih je vodil Ake Sellstrom, bo medtem vzorce prinesla v evropske laboratorije. Nesirky je ob tem poudaril, da skupina dela vse, da bi čim bolj pospešila proces analize, vendar pa morajo inšpektorji hkrati paziti na ohranitev integritete procesa. Ko bo poročilo spisano, ga bodo sicer dobile vse članice ZN.

Nesirky je dodal še, da se bo preiskovala ekipa "kakor hitro bo mogoče" vrnila v Sirijo in preiskala še druga mesta, kjer naj bi bilo prav tako uporabljeno kemično orožje.

Sirski režim je pred tem danes napovedal, da bo zavrnil kakršne koli delne zaključke ekipe ZN o domnevnem napadu, dokler ne bo opravljena popolna analiza. Sirski zunanji minister Valid Mualem je po poročanju državne televizije Banu po telefonu sporočil, da mora misija zaključiti svoje delo in tudi predložiti rezultate analize vzorcev, ki so jih vzeli na terenu.

ZDA so sicer - potem ko je britanski parlament v četrtek zvečer zavrnil osnutek nezavezujoče resolucije o posredovanju proti Siriji - v morebitnem napadu ostale brez pomembne zaveznice. Britanski premier David Cameron je po glasovanju napovedal, da bo odločitev parlamenta spoštoval, obenem pa tudi, da si bo na mednarodni ravni še naprej prizadeval za "oster odgovor" na kemični napad.

Za posredovanje v Siriji pa se ogreva Francija, saj je francoski predsednik Francois Hollande zatrdil, da mandat VS ZN ni pogoj za vojaško akcijo. Prav tako po njegovem ni nujno, da se s posredovanjem počaka do srede, ko se bo na nujni seji o Siriji sestala francoska narodna skupščina. Da obstajajo dokazi, da je za napadom režim predsednika Bašarja al Asada, je medtem znova zagotovil turški zunanji minister Ahmet Davutoglu.

Na drugi strani je Nemčija možnost sodelovanja v napadu na Sirijo izključila, Rusija pa je ponovila, da nasprotuje vsakršni resoluciji VS ZN, ki bi dovolila vojaško posredovanje proti Asadovemu režimu. Domnevna uporaba kemičnega orožja v Siriji terja mednarodni odgovor, a zveza Nato v njem ne bo sodelovala, pa je danskim medijem dejal generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen.