ZDA: Brez sporazuma bodo Afganistan zapustili vsi tuji vojaki

ZDA so Afganistan opozorile, da se bodo prihodnje leto iz dežele pod Hindukušem umaknili vsi ameriški vojaki, če Washington in Kabul ne bosta sklenila varnostnega sporazuma. To je afganistanskemu predsedniku Hamidu Karzaju na srečanju v Kabulu sporočila svetovalka ameriškega predsednika za nacionalno varnost Susan Rice.

"Brez takojšnjega podpisa ZDA ne bodo imele druge izbire, kot da začnejo pripravljati načrt za prihodnost po letu 2014, ko v Afganistanu ne bo ameriških in Natovih sil," je Riceova sporočila Karzaju. Poudarila je, da odlaganje podpisa sporazuma na čas po volitvah prihodnje leto ni izvedljivo, so sporočili iz Bele hiše.

Karzaj za preložitev podpisa sporazuma

Karzaj se je zavzel za preložitev podpisa sporazuma, čeprav ga je plemenska skupščina loja džirga na zasedanju minuli konec tedna pozvala, naj ga podpiše takoj.

Washington je pripravljen na podpis v prihodnjih dneh, vendar je Karzaj postavil "nove pogoje". Zahteva, da tuje sile ne bi izvajale operacij v stanovanjskih naseljih, začetek mirovnega procesa s talibani in izvedbo transparentnih volitev, so sporočili iz Karzajevega urada po srečanju z Riceovo.

Karzaj razjezil Washington

Karzaj je na zasedanju loje džirge razjezil Washington, ko je dejal, da želi preložiti podpis sporazuma na čas po predsedniških volitvah aprila prihodnje leto, ko se bo sam poslovil od položaja.

Varnostni sporazum predvideva, da bi v Afganistanu po letu 2014, ko se bo od tam umaknila večina tujih sil, ostalo še do 15.000 tujih vojakov.