ZD IZOLA VABI NA DAN ZDRAVJA: Naj bo zdravo življenje vaš vsakdan

Izola

Na Lonki v Izoli bo v soboto, 15. septembra, od 9. do 13. ure potekala prireditev Dan zdravja, ki ga organizira Center za krepitev zdravja. Strokovni tim Centra za krepitev zdravja bo predstavil Program za krepitev zdravja in vas usmeril v brezplačne delavnice. Možen bo praktičen poizkus tehnik sproščanja z zvočnim posnetkom.

Prireditev bo zdravju naklonjena s pestro ponudbo izdelkov in aktivnosti, ki jih boste našli na stojnicah. Preizkusili se boste lahko v hoji na dva kilometra in brezplačno opravili meritve krvnega tlaka in sladkorja ter analizo telesne sestave. Potekalo pa bo tudi testiranje funkcionalnih sposobnosti.

Poskrbljeno bo tudi za prehrano, in sicer bodo pripravili degustacijo zdravih namazov. Ker je tudi lepota odraz zdravja, se boste na prireditvi lahko seznanili z naravno kozmetiko, otroci pa bodo lahko uživali v pestri ponudbi kreativnih igrač iz naravnih materialov. 

Na sami prireditvi bodo svoje aktivnosti predstavila tudi obalna društva bolnikov in združenja. Program bomo popestrili z demonstracijio nordijske hoje. Ker ne želijo pozabiti niti na starostnike, se boste lahko seznanili s projektom 'Za demenci prijazno skupnost'. Društvo Spominčica bo tako poskrbelo za informativni material o bolezni in o samem projektu.

Namen projekta je namreč oblikovanje neformalnih izobraževalnih programov in usposabljanj za posamezne ciljne skupine, ki bodo prispevali k oblikovanju demenci prijazne skupnosti. Slednja bi pomenila razvito podporno okolje, dostopnost do zdravljenja in oblik pomoči v skupnosti, povezovanje različnih organizacij z namenom večje prepoznavnosti demence, večjega ozaveščanja in s tem večjih možnosti za zgodnjo diagnozo bolezni.

Sicer pa je Obala sredi junija dobila prvo demenci prijazno točko. Zaživela je v Zdravstvenem domu (ZD) Izola, kjer želijo zagotavljati vključenost in opolnomočenje oseb z demenco ter njihovih svojcev. "Demenca je največji zdravstveni in socialni problem današnje družbe. Število bolnikov hitro narašča, je najdražja izmed vseh bolezni in predstavlja veliko breme tako družbi kot svojcem," je izpostavila predsednica društva Spominčica Štefanija L. Zlobec.

Prireditev organizira Center za krepitev zdravja, ki je 17. maja zaživel v Zdravstvenem domu Izola.

Deli novico:

jQuery112303443945370425221_1542552896207 |  18 .11. 2018 ob  15: 55
:) Najbrž je bila v pritličju? Pa ne v lekarni.
Sramota ZD Izola |  18 .11. 2018 ob  14: 39
Vse se to lepo sliši, samo ko se vrne moja babica od zdravnika, se vrne s polno vrečko tablet, od katerih je vsaj 2/3 nepotrebnih, glede na to , da nima kritičnih težav. Od prijateljice, študentke medicine, ki pozna primer, dobivam popolnoma nasprotujoče si nasvete. Biznis $$$? Ali brezbrižnost?