ZBIRANJE PODPISOV SE LAHKO ZAČNE: Se nam v EU obeta univerzalni temeljni dohodek?

Svet

Evropska komisija je danes odločila, da bo prijavila dve novi evropski državljanski pobudi. Ena se zavzema za uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka (UTD) po vsej EU, druga pa za svobodno izmenjavo vsebin. Zdaj imajo pobudniki šest mesecev časa, da začnejo z enoletnim zbiranjem podpisov, je sporočila Evropska komisija. Zbrati jih morajo milijon.

Cilj prve od pobud je po navedbah pobudnikov uvesti univerzalni temeljni dohodek po vsej EU, ki bo vsakemu posamezniku omogočil materialni obstoj in priložnost za sodelovanje v družbi. UTD mora biti univerzalen, individualen, brezpogojen in dovolj visok. Evropsko komisijo pozivajo, naj pripravi takšen predlog UTD, da bi odpravili regionalne razlike v uniji.

Cilj druge pobude pa je legalizirati deljenje del in drugih vsebin, ki so zaščiteni z avtorskimi in drugimi pravicami, prek digitalnih omrežij za osebne in neprofitne namene. S tem želijo doseči ravnovesje med pravicami avtorjev in drugih deležnikov na eni strani ter univerzalno pravico do znanosti in kulture na drugi. Komisiji predlagajo dopolnitev več evropskih direktiv s področja avtorskih pravic.

Komisija na tej stopnji postopka še ni preučila vsebine pobud, temveč zgolj njihovo pravno dopustnost. Pobudniki imajo sedaj na voljo šest mesecev, da začnejo z enoletnim zbiranjem podpore. Če bo katera od prijavljenih pobud v tem času prejela milijon izjav o podpori iz vsaj sedmih držav članic, jo bo komisija analizirala in se nanjo odzvala.

Komisija se lahko odloči, da bo zahtevo, izraženo v državljanski pobudi, upoštevala ali ne, v obeh primerih pa mora svojo odločitev obrazložiti. Evropska državljanska pobuda je bila uvedena z lizbonsko pogodbo, uradno pa so jo zagnali aprila 2012. Doslej je komisija prijavila 74 pobud, 26 pa jih je zavrnila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija