Zaživel bo prvi vodni arheološki park na Obali

Izola

V okviru projekta, s katerim Univerza na Primorskem oživlja območje rimske obmorske vile v Simonovem zalivu, bodo v juliju in avgustu nudili možnost rezplačnih potopov in s tem ogledov rimskega pristanišča. 

Projekt AS – Arheologija za vse. Oživljanje arheološkega parka Simonov zaliv poteka od februarja letos, zanj pa je Univerza na Primorskem pridobila nepovratna sredstva v višini 1.214.671,00 evrov. Njegov cilj je ohranjanje, obnova ali restavriranje kulturnih spomenikov, dos­topnih javnosti, ki prispevajo k lokalnemu in regionalnemu razvoju, obogatitvi turistične ponudbe ter prepoznavnosti lokalnega oziroma regionalnega okolja.

Inštitut za dediščino Sredozemlja ZRS UP, je kot upravljalec arheološkega najdišča Simonov zaliv, prav ta kulturni spomenik državnega pomena izbral za umestitev v kulturno in turistično ponudbo območja. Tako v poletnih mesecih skupaj z Inštitutom za potapljanje in podvodne aktivnosti Piran obiskovalcem ponujajo novo doživetje na področju spoznavanja kulturne in naravne dediščine. Omogočili bodo namreč potope na območju rimskega pristanišča obmorske vile, ki jih bo vodil inštruktor za potapjanje, pred potopom pa bodo izvedli kopenski ogled lokacije pristanišča in vile v Simonovem zalivu ter obiskovalce seznanili z osnovami potopa.

Arheološko najdišče Simonov zaliv sicer ponuja najbolje ohranjene in raziskane ostanke rimske obmorske vile s pristaniščem v Sloveniji, ti pa niso ustrezno predstavljeni in dostopni. Ostanki rimske vile v Simonovem zalivu so ogroženi tudi zaradi podtalne vode in plimovanja morja, ki negativno vplivajo tako na arheološke ostaline, nekateri materiali so ob izpostavljenosti zraku podvrženi pospešenemu naravnemu procesu propadanja. Zato si na inštitutu želijo razviti program in infrastrukturo, ki bodo omogočali delovanje arheološkega parka skozi vse leto in njegovo finančno vzdržnost.

"Projekt je nadgrad­nja preteklega dela in pomeni trenutek za preboj in kakovosten preskok v delovanju arheološkega parka,« pravi vodja projekta Irena Lazar, arheologinja, raziskovalka na Inštitutu za dediščino Sredo­zemlja in dodaja, da bo širok koncept zastavljenega projekta, ki obsega na eni strani restavriranje kulturnega spo­menika in na drugi razvoj raznolikega in privlačnega javnega programa, omogočal dostopnost vsem segmentom obiskovalcev, tudi osebam s posebnimi potrebami. Izpostavlja tudi, da bodo v projekt lahko vključevali študente, ki bodo na ta način pridobili izkušnje terenskega dela, raziskovanja in promocije kulturne dediščine.

Deli novico:

MartaZore Tik tak mineva čas in vse nas prehiti |  21 .06. 2015 ob  19: 51
Čuj, ćuj moj glas le enkrat se živi, če ne verjameš v Jezusa Kristusa. Oramai e' tardi. Molti giovani non sanno lavorare. Sulla costa Slovena non succede un cazzo niente. I psicopati hanno fatto una scisofrenia di massa, proprio come hanno communicato su RTV Capodistria. Un 90°% di gente e' malata di mente (mentisco in mente). Molti lavorano sotto stress, e non sanno cos'e.. L'uomo senza Dio, e' un animale.
dujo |  21 .06. 2015 ob  09: 59
Kakšen turizem neki? Pero hodi kot šerif na gratis kalamare in špricerje cele dneve, to pa vam je turistični management? Beda, od Kolenca, do vseh, ki so zraven njega prišli.
Rajko |  20 .06. 2015 ob  19: 58
uni člen tam, ki je vedno v san simonu, bi lahko mel bar za turište, konobar še kaj bi zaslužil :)
Član |  20 .06. 2015 ob  17: 56
tam bi lahko bil en fitnes
Super |  20 .06. 2015 ob  17: 33
Je bil ze cajt da zacnemo v izoli trzit kar imamo ze od vedno na dlani ne pa izumljat toplo vodo...kako slabo izkoriscen potencijal v izoli sploh pa na podrocju turizma.placujemo nesposobne ljudi
marjan |  20 .06. 2015 ob  14: 26
Arheološki park je še kako pomemben tudi za turista,ki obišče Izolo.Zanikati zgodovino pomeni zanikati naše prednike.
Tobogan na kopališču je bil od izgradnje atrakcija dolgo časa kot najvišji tobogan v Sloveniji.Nadaljevanje poznamo,vstop NFD kot lastnika,povezava v Hotele Bernardin,dodatno izčrpavanje do danes ko čakamo kaj bo naredila DUBT ,ki ima namenoma tujca na čelu in bo predvidevam prodajala hotele tujcem,mogoče znanim lastnikom.
Za mnoge je to najlepše območje na obali.Izola pa ima veliko ponuditi z zaledjem in tega so se zavedli mnogi,ki so se vključili v turistično ponudbo.Le država mora začeti normalno delovati,da bo podjetništvo zadihalo.Da le nebi postali le delavci zaposleni pri tujih lastnikih.
Naša realnost |  20 .06. 2015 ob  14: 07
V Istri gradijo aquaparke, pri nas ponujamo arheološke vodne parke. Za vsakega turista nekaj.