ZAVEDNO UGASNIL TUDI TRADICIONALNI PORTOROŠKI OGNJEMET: V Piranu svetlobni šov, ki bo dražji od ljubljanskega ognjemeta

Slovenija

V večini slovenskih mest so se že pred leti odločili, da ognjemetov ob vstopu v novo leto ne bodo več izvajali. Razen v prestolnici, Ljubljančani si bodo privoščili ognjemet, za katerega bodo odšteli 4500 evrov. V primeru megle, velike oblačnosti ali močnega vetra bo ognjemet zgolj zvočni, z nizko letečimi raketami, in bo stal 2400 evrov. V Kopru je bil zadnji ognjemet leta 2018, v Portorožu pa 2020. In letos?

Na izolski občini pravijo, da ognjemet že dolgo let ni več del njihovega prazničnega dogajanja ob vstopu v novo leto, ker se zavedajo njegovega "večplastnega negativnega učinka na okolje, ljudi in živali".

Da so pirotehnična sredstva okoljsko sporna, moteča za stanovalce, otroke in starejše, živalim pa povzročajo nepotrebno trpljenje, poudarjajo na ankaranski občini: "Sredstva raje namenimo vsebinam, ki pripomorejo k izboljšanju kakovosti življenja občanov."

Zadnji ognjemet v Portorožu leta 2020.

V Kopru ne vstopijo v novo leto z ognjemetom že od leta 2018. "Tudi biorazgradljivi ognjemeti počijo in imajo lahko negativne posledice na živali, ki se pretirano prestrašijo, pobegnejo od doma in podobno. Hkrati smo se z opustitvijo ognjemetov prilagodili občanom, ki ne izražajo več posebne želje po tovrstni obliki praznovanja in so ob različnih priložnostih pozdravili odločitev od odpovedi ognjemeta," pojasnjujejo na koprski občini.

V piranski občini je za ognjemet v preteklosti skrbel Avditorij Portorož. Izjemoma je zadnjega leta 2020 organiziralo Turistično združenje (TZ) Portorož. "Za posamezen ognjemet je organizator namenil od 7500 do 8500 evrov," odgovarjajo na piranski občini in dodajajo:

"Zadnjo noč v letošnjem letu bo Tartinijev trg zažarel s posebno osvetlitvijo, ki bo pričarala praznično vzdušje brez pokov in onesnaževanja zraka. Za svetlobno projekcijo bo občina odštela blizu 6000 evrov brez ddv."

Avditorij je letos organizator silvestrovanja na Tartinijevem trgu. Za glasbo bo poskrbela domača glasbena skupina Gedore in DJ Adrian Roy. Na novega leta dan pa bo v Portorožu potekal tradicionalni 17. novoletni skok v morje.

Brez ognjemeta bodo letos vstopili v novo leto tudi v Zagrebu, kjer bodo namesto tega poskrbeli za vizualne učinke in pisane konfete. Ognjemeta ne bo med drugim niti v Reki, Osijeku, Puli, Rovinju, Opatiji, Poreču, Labinu, …

"Čeprav smo minuli teden napovedovali, da bomo letos imeli ognjemet, ker smo se zanj že dogovorili, nam je ta teden vendarle uspelo najti drugo rešitev, zahvaljujoč razumevanju, ki ga je pokazala družba, s katero smo sklenili pogodbo," so pojasnili v upravi mesta Zagreb.

Silvestrski program se bo začel na Trgu bana Jelačiča v soboto ob 19. uri. Najprej bo nastopil DJ Kiki, ob 21.15 nadarjeni mladi hrvaški glasbeniki, med katerimi bodo tudi udeleženci televizijskih šovov The Voice in A strana, ob 23. uri bo svoj nastop začela skupina Pips, chips & videoclips, po polnoči pa Nipplepeople.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  31 .12. 2022 ob  22: 12
Pohvalno, lahko pa bi kot država postali prvi, ki bi povsem prepovedali to početje. Ja, sem tudi sam užival v mlajših letih, nihče pa mi od odraslih okoli ni opozoril na en kup stranskih posledic za živali, starejše, bolne, okolje, ...