ZAVEDAJO SE NUJNOSTI POMOČI GOSPODARSTVU: Novogoriška občina tudi letos pripravlja vrsto ukrepov

Goriška

Mestna občina Nova Gorica je v lanskem letu pripravila vrsto ukrepov, s katerimi so poskušali blažiti posledice epidemije novega koronavirusa. Podobne pripravljajo tudi letos, so razkrili na današnji novinarski konferenci, razpise bodo pripravili po analizi interesov po določenih ukrepih v lanskem letu.

Klemen Miklavič

"Kljub temu, da smo ena najbolj prizadetih občin glede na izgubo prihodka v proračunu, tudi letos namenjamo veliko pozornost ukrepom za blažitev posledic epidemije v drugem valu," je na včerajšnji novinarski konferenci povedal novogoriški župan Klemen Miklavič.

Podjetnikom in obrtnikom bo novogoriška občina tudi letos ponudila sofinanciranje upravičenih stroškov začetnih investicij ter investicij v razširitev dejavnosti in razvoja s prednostno dodelitvijo nepovratnih sredstev. Ta ukrep bo namenjen tistim prijaviteljem, ki v obdobju prvega vala epidemije zaradi zaprtja niso poslovali oz. jim je obseg prihodkov v primerjavi s primerljivim obdobjem predhodnega leta padel za več kot 25 odstotkov. Podjetjem bodo ponudili tudi možnost brezobrestnih posojil in reprogramiranja obstoječih posojil Javnega sklada malega gospodarstva Goriške.

Novogoriška občina bo oprostila plačilo najemnine vsem pravnim osebam, ki poslujejo v prostorih v lasti novogoriške občine oz. v lasti ali upravljanju krajevnih skupnosti ter javnih zavodov, katerih ustanoviteljica je občina. V celoti bo subvencionirala tudi plačila odškodnine za uporabo javnih površin (letnih vrtov) gostincem na območju novogoriške občine.

Novogoriška občina je septembra 2020 objavila javni razpis za sofinanciranje investicij začetnikov in vseh tistih mikro in malih podjetij, ki širijo ali diverzificirajo svojo dejavnost. "Glede na težke razmere, v katerih so se zaradi epidemije znašli podjetniki s področja gostinstva, trgovine in storitvenih dejavnosti, smo pri dodelitvi sredstev dali prednost prav začetnikom in investitorjem, ki jim je bilo v času razglašene spomladanske epidemije onemogočeno poslovanje oz. so imeli več kot 25 odstotni upad prihodka glede na primerljivo predhodno obdobje," je povedal podžupan Sašo Kogovšek. Med 25 prijavljenih podjetnikov so razdelili sredstva v višini 175.000 evrov.

Na Javnem skladu malega gospodarstva Goriške so v času razglasitve epidemije imeli odprte razpise za investicije, mikroposojila in razvoj poslovanja. Za pokritja potreb po obratnih sredstvih so pripravili na razpis za mikroposojila v višini od 4000 do 25.000 evrov z dobo vračanja od treh do šestih let. Skupno so razdelili 85.000 evrov za štiri posojila.

Posebej za odpravo oz. blaženje posledic epidemije sta bila julija lani pripravljena dva razpisa. Za samostojne podjetnike in manjša podjetja je bil pripravljen razpis, v okviru katerega so lahko pridobili posojila od 4000 do 20.000 evrov.

Iris Podobnik

Za večja podjetja ali podjetja z večjim obsegom poslovanja pa je bil pripravljen razpis za podporo poslovanja, v okviru katerega so lahko pridobila posojilo v višini 100.000 evrov. Skupaj je bilo za blaženje posledic epidemije v letu 2020 nakazanih 281.000 evrov. Podjetjem so dodatno pomagali tudi z reprogramiranjem posojil.

"Pričakovali smo, da bo povpraševanje po posojilih za ublažitev posledic epidemije višje. Mislim, da je omejeno povpraševanje pripisati veliki negotovosti, ki spremlja drugi val. Povpraševanja se bodo po naših predvidevanjih povečala, ko bo drugega vala konec in ko bodo podjetniki dosegli neko gotovost v smislu, da bodo vedeli, kako in kako dolgo bodo lahko poslovali," je povedala direktorica sklada Iris Podobnik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija