ZATOČIŠČE IZ NOČNE MORE: Britanci o kampu za migrante v Bosni (FOTO, VIDEO)

Svet

Britanski BBC je sinoči objavil videoreportažo o kampu za migrante v Bosni in Hercegovini in ga poimenoval kar "zatočišče iz nočne more". V prispevku je navedel, kako agencije za pomoč migrantom opozarjajo na človeško katastrofo v Bosni, kjer se ljudje v neprimernih namestitvah, brez vode, sanitarij in hrane, soočajo z jesenskimi in celo zimskimi razmerami.

Po navedbah BBC-ja je Bosna postala glavna postaja migrantov, katerih cilj je sicer Evropska unija (EU). Na njeno ozemlje je od začetka leta 2018 prišlo že 45 tisoč prebežnikov iz Afganistana, Sirije in Pakistana. Medtem ko migrantski kampi pokajo po šivih, bosanska vlada ni poskrbela za nove lokacije, čeprav je ravno v ta namen od EU letos prejela 10 milijonov funtov, piše hrvaški portal Index.

Po poročanju BBC-ja številni migranti pred zaprtimi vrati kampa čakajo na vstop, med njimi tudi 15-letnik. Glede na to, da je kamp prepoln, jim vstopa ne bodo odobrili, noč bodo tako morali prespati na ulici, je v prispevku povedala britanska novinarka. V bližini kampa po garažah in zapuščenih objektih spi na stotine migrantov.

"Če bi od mene želeli, da bi tukaj prespala samo eno noč, bi bila to moja največja nočna mora," je povedala Indira Kulenović iz Rdečega križa. Humanitarne organizacije vlado obtožujejo zanemarjanja migrantov. "To sploh ni pravi kamp. Kot bi nekdo vzel frnikule in jih nametal," je improvizirano zatočišče opisala Kulenovićeva.

Kot trdi BBC, je bosanska vlada pred štirimi meseci postavila neuradni kamp na nekdanjem kemijskem odlagališču, ki je obkroženo z minskim poljem. Humanitarne organizacije v kamp ne želijo poslati svojega osebja, ker menijo, da območje ni varno. Pet prostovoljcev Rdečega križa migrante v kampu vseeno obiskuje enkrat dnevno in jim zagotovi topel obrok. Za ostale obroke in potrebe, ki jih imajo, so prebežniki prepuščeni samim sebi. "Včasih ne jemo po več dni skupaj," je povedal eden izmed migrantov.

V kampu naj ne bi bilo ne tekoče vode, ne sanitarij, ne elektrike. Ni zdravstvenih delavcev in niti dovolj toplih odej, ki so še kako potrebne, ko se temperature spustijo. BBC-jeva novinarka je denimo med snemanjem reportaže srečala komaj 12-letnega dečka, ki je po kampu kljub hladnemu vremenu hodil zgolj v natikačih.

"Moramo biti iskreni, obeta se nam humanitarna katastrofa. Če ljudem ne bomo priskrbeli postelj, bodo zaradi mraza umrli," je povedal Peter van der Auweraert iz Mednarodne organizacije za migrante, je še zaključil hrvaški portal.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija