ZASNEŽENA DALMACIJA, ZAPRTE CESTE IN ŠOLE: Na Avstrijskem nova smrtna žrtev (FOTO, VIDEO)

Svet

Ponekod v Dalmaciji je ponoči zapadlo do 40 centimetrov snega, kar je največ težav povzročilo v prometu. Zaradi snega so za tovornjake s priklopniki zaprte številne ceste v Dalmaciji in Liki, danes pa ni pouka v enajstih osnovnih šolah na območju Imotskega v zaledju Makarske, so poročali lokalni mediji. V nekaterih delih Avstrije je ponoči zapadlo do 60 centimetrov novega snega. Tako so na Predarlskem stopnjo nevarnosti plazov dvignili na drugo najvišjo, v severnem delu avstrijske Štajerske pa je na najvišji stopnji. Snežne razmere so zahtevale tudi novo smrtno žrtev, v deželi Spodnja Avstrija je umrl učitelj smučanja.

Hrvaški mediji so poročali, da je v torek rahlo snežilo tudi na dalmatinskem otoku Brač. Čeprav večjega snežnega neurja ni bilo, je sneg za Dalmacijo prava eksotika, poroča splitski časnik Slobodna Dalmacija. Na svoji spletni strani je objavil tudi fotografije zasneženih mest v okolici Splita, kot so Sinj, Klis in Dugopolje. Danes je sneženje prenehalo.

Splitska komunalna služba je danes objavila, da so očistili vse glavne prometne povezave, iz hrvaškega avtokluba (Hak) pa opozarjajo, da so za tovornjake še zmeraj zaprte številne ceste v Dalmaciji in Liki. Med drugim sta za tovorna vozila s priklopniki zaprta tudi odseka na avtocesti Zagreb-Split-Ploče med odcepom Prgomet in cestninsko postajo Karamatići ter med razcepom Ploče in cestninsko postajo Čarapine, je objavil Hak.

Radio Imotski je obvestil, da zaradi snežnega neurja in zaprtih cest danes ne bo pouka v enajstih osnovnih šolah na območju Imotskega.

Sneg še vedno povzroča težave v Avstriji. V Alpah severovzhodno od Seefelda je ponoči zapadlo okoli 20 centimetrov snega na nekaj več kot meter podlage. V nekaterih delih na skrajnem zahodu države na Predarlskem pa do 60 centimetrov na meter podlage, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Nevarnost plazov je tako na Tirolskem še vedno visoka, a so razmere pod nadzorom. Je pa bila tam zaradi podrtega drevja nekaj časa danes zaprta avtocesta pri kraju Kirchbichl. Okoli tisoč gospodinjstev je v tej zvezni deželi, tudi v Innsbrucku, danes dopoldne začasno ostalo brez elektrike. Do izpadov električne energije bi lahko prihajalo tudi čez dan.

Na Predarlskem so zaradi novozapadlega snega stopnjo nevarnosti plazov dvignili na četrto na petstopenjski lestvici. Tudi tam bi lahko do četrtka zapadlo do pol metra novega snega.

Stopnja nevarnosti ostaja na drugi najvišji tudi v gorah na Solnograškem, kjer bo ponekod po napovedih vremenoslovcev do večera zapadlo od 40 do 80 centimetrov novega snega. Na nadmorski višini nad 2200 metri je pričakovati obsežne plazove, ki bi lahko poškodovali zgradbe in gorske poti. Plazenje je možno tudi pod 1400 metri nadmorske višine. Stopnjo nevarnosti plazov bi lahko v nekaterih predelih gora dvignili na najvišjo.

Na severu avstrijske Štajerske pa je nevarnost plazov že od torka zvečer na najvišji. Takšna nevarnost je tudi v delu Spodnje Avstrije, kjer so snežne razmere zahtevale novo smrtno žrtev. Umrl je učitelj smučanja, ki je padel v pet metrov globok nanos snega in ga skupina šolarjev, ki jo je učil, ni mogla rešiti, na spletni strani poroča avstrijska javna televizija ORF.

Na Bavarskem v Nemčiji se prav tako soočajo z obilico snega, ki ovira promet, visoka pa je tudi nevarnost plazov, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija