ZASKRBLJUJOČE ŠTEVILKE: V Sloveniji je vsaka druga ženska doživela eno od oblik nasilja

Svet

Ob današnjem mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami se vrstijo pozivi iz domačih in mednarodnih organizacij, da se nasilje nad ženskami in dekleti ustavi. Več solidarnosti je treba izraziti tudi z žrtvami, njihovimi zagovorniki ter borkami in borci za pravice žensk, opozarja generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Antonio Guterres.

Neenakost med spoloma, ki podžiga kazniva dejanja posilstva, je po njegovih navedbah povezano z neenakomerno porazdelitvijo moči med ženskami in moškimi v družbi. Stigma, napačno razumevanje, nezadostno prijavljanje nasilja nad ženskami in slabo izvajanje zakonov še prispevajo k temu, da se nič ne spremeni. Posilstvo se še vedno uporablja kot grozljivo orožje v vojnih razmerah. Vse to moramo spremeniti, in to zdaj, je pozval ob mednarodnem dnevu, ko se začnejo tudi mednarodni akcijski dnevi boja proti nasilju nad ženskami.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti namenja posebno pozornost v okviru letošnjih mednarodnih akcijskih dni spletnemu nasilju in nadlegovanju nad ženskami in dekleti. Številne raziskave namreč kažejo, da je tovrstno nasilje vse bolj razširjen pojav. V okviru mednarodnih dni in ob zaključku projekta Odklikni bo v sredo na Brdu pri Kranju mednarodna konferenca #Odklikni spletno nasilje nad ženskami in dekleti. Na njej bodo predstavili rezultate projekta in dejavnosti za preprečevanje spletnega nasilja. Razpravljali bodo tudi o možnih rešitvah za oblikovanje varnega interneta za vse.

Visoka predstavnica EU za zunanjo in varnostno politiko Federica Mogherini pa je v svoji izjavi ob mednarodnem dnevu opozorila, da je nasilje nad ženskami in dekleti nasilje nad celotnim človeštvom in ne bi smelo imeti mesta niti v Evropi niti v svetu. Obseg problema je po njenih besedah skrb vzbujajoč, saj je ena od treh žensk v Evropi že doživela fizično in/ali spolno nasilje. Po njenih besedah je odgovornost EU in mednarodne skupnosti, da bi izpolnili zaveze in preprečili, zavrnili in obsodili vsa dejanja nasilja nad ženskami in dekleti.

V Sloveniji je vsaka druga ženska od dopolnjenega 15. leta starosti doživela eno od oblik nasilja.

ZN so 25. november za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami razglasili leta 1999. Na ta dan leta 1960 je dal dominikanski diktator Rafael Trujillo na krut način ubiti tri sestre Mirabal, ki so bile politične aktivistke v Dominikanski republiki. S 25. novembrom se vsako leto začnejo tudi akcijski dnevi proti nasilju nad ženskami, ki se sklenejo z 10. decembrom, svetovnim dnevom človekovih pravic.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija