ZASKRBLJUJOČ NOV 'REKORD': Koncentracija toplogrednih plinov v ozračju najvišja v zgodovini

Svet

Koncentracija toplogrednih plinov v ozračju, ki so eden glavnih dejavnikov podnebnih sprememb, je po podatkih Svetovne meteorološke organizacije (WMO) dosegla novo rekordno raven. WMO je danes opozorila, da se čas za ukrepanje v boju proti podnebnim spremembam izteka, posledice pa bodo nepopravljive in uničujoče.

"Ne vidimo znakov, da bi se ta trend naraščanja obrnil," je organizacija navedla v danes objavljenem letnem biltenu o koncentraciji toplogrednih plinov v ozračju, poročajo tuje tiskovne agencije. Povprečna koncentracija ogljikovega dioksida se je lani povzpela na 405,5 delca na milijon (ppm), potem ko je bila leta 2016 pri 403,3, leta 2015 pa pri 400,1. Povečala se je tudi koncentracija metana in dušikovega oksida.

Narasla se je tudi koncentracija klorofluoroogljikovodikov (CFC), ki jih vsebujejo npr. laki za lase, čeprav je v veljavi mednarodna prepoved njihove proizvodnje. "Brez hitrega zmanjšanja emisij ogljikovega dioksida in drugih toplogrednih plinov bodo podnebne spremembe vse bolj uničujoče in nepopravljivo vplivale na življenje na Zemlji," je opozoril generalni sekretar WMO Petteri Taalas.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Filipćić-Derganc Butnskala |  22 .11. 2018 ob  15: 09
Eminenca pravi tako: Vrzi v ogenj vse kar imaš, tudi čevlje. In ko ne boš imel ničesar več, niti mrtvaškega prta ne, se VRZI NAG V OGENJ. Kaj pa mone vejo. Kaj se bunite, Primorci, vreme pri nas je le dobro. Briga te vessvet. Samo kar ti Bog da na krožnik, to naj te briga. Ni kaj pomagat Jurčičeva (iz preroških sanj). Pametujejo in pametujejo. Sanjski svet pa je bolj realen od stvarnega. Hmm?
Škifo |  22 .11. 2018 ob  13: 51
Povejte to tudi Trumpu!